Elindulni és hazatérni, avagy 900 km lóháton

Elindulni és hazatérni, avagy 900 km lóháton

[Frissítve 2017.05.31]

Sajnos az elmúlt időszakban technikai okok miatt nem tudtunk Leventéék útjáról beszámolni, ahogyan azt terveztük. De szerencsére a lovasok jól haladnak, néha eső, néhol meg a legyek nehezítik útjukat, de szerencsére nagyobb fennakadás nélkül vagy baleset, sérülés nélkül haladnak.

A tegnapi (Kedd) pihenőnapot Mezőpaniton töltötték, a helyi huszárcsapat képviselőinek társaságában. Ma reggel elindultak, és a cél Nyárádszereda, majd a következő napokban Kőrispatak és Kecset. Most már helyi lovasok csatlakoznak hozzájuk, egyre több az ismerős lovas. Közelednek haza…

Leventével a lovaikról beszélgettem, az alábbi hangüzenetben a négy lovat ismerhetjük meg.


[Frissítve 2017.05.18]

A pihenőnapot követően a két lovas módosította az eredeti, előre megtervezett útvonalat és egy kis segítséggel, egy rövidített úton sikerült tovább haladniuk. Így sikerülét kikerülni Debrecent és környékét, ehelyett földútakon sikerült eljutni Szentannapusztáig.

A magyar-román határt tegnapelőtt lépték át. A határátlépés kissé kalandosra sikeredett, de szerencsére megoldódott. Céljuk, hogy ma elérjenek Szilágysomlyóra, ahol Levente szüleinél tartanak két pihenőnapot.


[Frissítve 2017.05.14]

Leventéék ma (vasárnap) pihenőnapot tartanak. A napokban egész jól haladtak, holott egy kisebb sérülés is becsúszott. Az alábbi hangüzenetben az elmúlt három nap történéseit foglaljuk össze.


[Frissés 2017.05.11]


[Frissés 2017.05.09]

Leventéék útra készen állnak. Az elmúlt napok készülődéseiről, a holnapi indulásról beszélgettünk velük. A következő hangüzenet ma este készült:


Az erdelyilovas.ro oldalain gyakran beszámolunk lovas zarándoklatokról, különleges, hosszú lovas útakról, legyen szó a Nyeregszemlére elinduló székely lovasokról, vagy a Kárpát-vonalat bejáró lovas zarándokokról, de írtunk már titokzatos lengyel lovasról is…

A mostani cikk azonban kicsit más, különlegesebb lesz. Különleges, mert régi erdélyi lovas ismerősök hazatérését, haza lovaglását hivatott bemutatni, dokumentálni.

Kovács Levente és neje Lívia közel másfél éve költöztek Magyarországra, de 2017. elején úgy döntöttek, hazatérnek. Méghozzá lóháton, nyeregben teszik meg a hozzávetőlegesen 900 km hosszú utat, Miskolc mellől elindulva Málnásfürdőre. A hazatérést gidrán lovaik hátán, kísérő autó nélkül, két málhás lóval és egyik kutyájuk társaságában tervezik.

Útjuknak, elmondásuk szerint több célkitűzése van: “az egyik, hogy népszerűsítsük Erdélyszerte a túralovaglást. A másik, hogy felhívjuk az erdélyi fiatalság figyelmét, hogy érdemes otthon keresnünk a boldogulásunkat és megélhetésünket, amennyiben csak lehet, a hagyományos tradiciók szerint, és felhívni a figyelmet a külföldön élő erdélyi és székelyföldi fiatalságnak, hogy érdemes hazatérni és otthon legalább szinten tartani- de ha lehet, inkább gyarapítani az erdélyi és a székely lakosságot.

És harmadszor, de nem utolsó sorban szeretnénk felhívni a figyelmet mindenkinek a székely autonómia törekvésekre.”

Leventéék a hazatérést saját erőből, ismerősök, lovas barátok segítségével tervezik megtenni.

Az erdelyilovas.ro szerkesztősége nyomon követi Levente és Lívia útját. A cikket rendszeresen frissítjük majd, beszámolunk lovasaink mindennapjairól, sőt 2-3 naponta közzétesszük Levente telefonos (rögzített hangfelvételes) beszámolóját is.

Kövessenek minket! A lovasoknak jó időt, kitartást, és minden jót kívánunk!