Elfeledett lovaslegendáink – Cseri Dávid könyvbemutató Erdélyben

Elfeledett lovaslegendáink – Cseri Dávid könyvbemutató Erdélyben

Erdélybe látogat és három helyszínen (Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy) tart könyvbemutatót Cseri Dávid, magyarországi lovas író, a Lovas Nemzet rovatvezetője és az Epona Spanyol Lovasiskola munkatársa.

A szerző immáron harmadik könyve, az Elfeledett lovaslegendáink – Örkénytábortól a tengerentúlig 2016. áprilisában jelent meg, és most eljött az ideje, hogy az Erdélyi Lovas Egyesület szervezésében az erdélyi lovasok, olvasók is egy vetítéssel, elbeszélésekkel egybekötött könyvbemutató keretén belül megismerhessék Cseri Dávidot, illetve beszerezzék az Elfeledett lovaslegendáink című könyvet.

A könyv olyan nagy magyar lovasok előtt állít emléket, akiknek neve ismerősen cseng még az Egyesült Államokban vagy Hollandiában is. A könyvben szereplő hősők neve a második világégés következményeinek „köszönhetően” napjainkra szinte elfeledetté vált.

Az Egyesült Államokban vagy éppen a szélmalmok szegélyezte Hollandiában nevük ma is rengeteg ember szívét dobogtatja meg, noha egész életükben minden tettükkel szülőföldjük lovaskultúrájának és dicsőségének öregbítésére törekedtek. Mindezzel számos, mára már lovas nagyhatalommá nőtt nemzet lovassportját emelték olykor szinte a semmiből a felhők fölé.

Akadtak olyanok is, akik Magyarországon maradtak és a mindennapos megaláztatások mellett is kitartottak a legnemesebb állat oldalán, és ami a legfontosabb: elveik és az igazi magyar lovasszellem mellett is.

Történetük megannyi hollywoodi forgatókönyvírót megihletne, sőt, túl is szárnyalná képzeletüket. A könyvben szereplő hazafiak között olykor többgenerációnyi különbség van, de még így is rengeteg párhuzam figyelhető meg sorsuk alakulása során, melyben mindvégig a legfontosabbnak az igaz magyar emberként való becsületes helytállást tekintették, bármerről fújtak is a világot irányító és hazánkat sodró szelek.

A tisztelt érdeklődők a következő személyekkel „ismerkedhetnek meg” a mű sorain keresztül:

 • Némethy Tamás: A nyugat-magyarországi lovasélet feltámasztója, tanítványai között találhatunk díjugrató-, fogathajtó-, öttusa-, világ- és Európa-bajnokokat is.
 • Némethy Bertalan: Az amerikai díjugrató válogatott 25 évnyi irányítása során tanítványait és az egész amerikai lovassportot a felhők fölé emelte egyedülálló ló- és lovaskiképző módszerével, a “Némethy módszerrel”.
 • Endrődy Ágoston:A háború után nyugatra emigrált, fényes edzői karriert elért ludovikás tisztjeink közül első volt, aki az örkényi lovaglótanárok közül olimpiai aranyéremhez juttatott válogatottat, nevezetesen Nagy-Britannia military csapatát.
 • Platthy József: Az őt személyesen is ismerőknek Zsiga bácsi, 1936 óta egyetlen lovasolimpiai érmünk birtokosa, a háború előtti európai lovas színtér ünnepelt sztárja.
 • Hazslinszky-Krull Géza: A budavári Spanyol Lovasiskola feltámasztójaként és a testőrség parancsnokaként szolgálta hazáját majd Hollandia díjlovagló szakága mellett egész lovassportjukat hozzásegítette a világ elitjébe jutáshoz.
 • Pettkó-Szandtner Tibor:Munkássága és hősiessége nélkül aligha ünnepelhetnének Shagya-arab lóval győzelmet a távlovas Világ- és Európa-bajnokságok résztvevői.  A „9 Oscar-díjas angol beteg”, Almásy László barátja.
 • Visy István: Az Egyesült Államok lovassportjának világszínvonalúvá válásában Némethy Bertalan mellett Visy Istvánnak is tagadhatatlan érdemei vannak.
 • Kállai Pál: Hazai és nemzetközi futamait összeadva legalább 3000 futamot nyert Moszkvától Marylandig, kórházban eltöltött éveit összeadva 6 évet számolhatunk össze és legalább 45 ezer ló hátán ült.
 • Túri József:Brit csapat Európa-bajnok, megannyi Nemzetek Díja és Világkupa-forduló nyertese, magyar bajnok, és nem mellesleg a világ egyik leghíresebb lovasversenyének, a Hickstead Derbynek a győztese is.
 • Balczó András: Az egyetemes sporttörténelem egyik, ha nem a legnagyobb alakja az öttusában elért 10 világbajnoki és 3 olimpiai bajnoki címével.

A könybemutatókra a következő helyszíneken kerül sor:

 • Jún. 26, hétfő, Székelyudvarhely, 18.00, Városi Könyvtár (Kőkereszt tér 2. szám)
 • Jún. 27, kedd, Csíkszereda, 17.00, Kájoni János Megyei Könyvtár (Stadion utca 1/b. szám)
 • Jún. 29, csütörtök, Sepsiszentgyörgy, 18.00, Székely Nemzeti Múzeum (Kós Károly utca 10. szám)

 

Az előadásokra a belépés díjtalan, a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható könyv ára 50 lej.

Szervező: Erdélyi Lovas Egyesület

Médiapartner: erdelyilovas.ro – erdélyi magyar lovasportál

 

Székelykeresztúr, 2017.06.14