Dózsa-korabeli díszlet a Székely Vágtán

Dózsa-korabeli díszlet a Székely Vágtán

A 2014-es Székely Vágtát a Dózsa György vezette parasztháború 500 éves évfordulója jegyében tartják, a szervezők így igyekeznek korabeli díszletekkel ellátni a helyszínt.

A kutatómunkát Dr. Szekeres Attila István heraldikus végezte, az általa elvégzett heraldikai munkát pedig Grubisics Csaga grafikus vektorizálta, aki ezekkel díszíti majd fel a versenypályát és a közélelmezési jurtákat.

A Székely Vágta hivatalos zászlaján kívül még három zászló díszíti a pálya külső körét. A korabeli magyar hadizászlók mintájára ezek fecskefarkúak. A Dózsa György vezette lázadó kereszteseket jelképezendő fehér mezőben vörös, ívelt oldalú latin kereszttel ellátott zászló idézi a felkelő sereget. A lázadókat leverő Szapolyai János erdélyi vajda seregét a Szapolyai-címerből leképezett zászló idézi, ezek is visszaköszönnek a pálya külső körében. „Mindkét oldalon a vezér kötődött a székelyekhez, Dózsa György székely volt, a nemes hagyomány szerint Dálnokban született, a másik oldalon a vezér, Szapolyai János erdélyi vajda egyben a székelyek ispánja címet is viselte. Ettől eltekintve az ütközetben a székelység nem vett részt. Tehát, a félezer évvel ezelőtti események nem indokolják, de az évfordulót kihasználva bemutatjuk az ún. régi székely címerből leképezett Dózsa-korabeli székely zászlót” – fejtette ki Dr. Szekeres Attila heraldikus.

A korabeli méltóságviselők közül II. Ulászló király címere, Bakócz Tamás bíboros, esztergomi érsek, a keresztesháborút meghirdető pápai bulla címere, Szapolyai János örökös szepesi ispán, erdélyi vajda, a székelyek ispánjának címere, Báthori István temesi ispán, az Alsó részek főkapitánya a keresztesek által ostromolt Temesvár védelmezőjének címere, valamint Szentgyörgyi Péter gróf, országbíró pecsétje díszítik majd a jurtákat. Az alkalmat kihasználják arra is, hogy a székelység korabeli címerét népszerűsítsék. Ezeken kívül a Székely Vágta helyszínén egy őrfára egy 14 méter nagyságú székely lobogót vonnak fel az ún. új székely címer elemeivel, az arany nappal és növekvő ezüst holdsarlóval.

A díszítésről és a heraldikai munkáról részletesebben a www.szekelyvagta.ro honlapon olvashatnak.

 Sajtóanyag