Dózsa Györgynek állít emléket a Székely Vágta

Dózsa Györgynek állít emléket a Székely Vágta

Ötszáz évvel halála után, a híres dálnoki nemesre, Dózsa Györgyre emlékeznek az idei Székely Vágtán is. A lovasesemény kulturális műsorát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Székely Dózsa György című táncjátéka koronázza meg, amely az előző évekhez képest, idén is lovasjelenetekkel bővül, derült ki június 12-én, csütörtökön sajtótájékoztató keretében.

Nagyszabású előadássorozatra készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház), amelynek második állomása a Székely Vágtán lesz. Székely Dózsa György címmel, Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas rendező álmodta színpadra a látványos és magával ragadó táncjátékot, amelynek címszerepét Novák Péter játssza. A magyar történelem 500 évvel ezelőtti sorsfordító eseményéről és annak kiemelkedő személyiségéről, Dózsa György tetteit bemutató előadásról a rendező-koreográfus úgy fogalmazott: „a szerelmes, mélyen hívő és vívódó Dózsát szeretnénk megmutatni”. A Székely Vágtán bemutatandó előadáshoz csatlakozik a Háromszék Táncegyüttes, valamint a helyi lovas egyesületek is. A táncjátékot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap ajándékaként kapja a rendezvény annak apropóján, hogy éppen 1514. július 20-án lesz a parasztfelkelés leverésének és Dózsa György halálának évfordulója is. „Idén azért tettük egy héttel később a Székely Vágtát, hogy ennek a pontos évfordulónak adózzunk. Tartozunk Dózsa emlékének, ezért építjük erre fel a rendezvényt” – emelte ki Sztakics Éva-Judit alpolgármester asszony, a Vágta főszervezője. A táncdarabnak pénteken, július 18-án lesz a nyilvános főpróbája, valamint szombaton este fél tíztől a bemutatója. Ebben az évben esőnappal is számolnak a szervezők, így rossz idő esetén július 20-án,  vasárnap kerül színpadra az előadás.

A magyar kormány egyébként a Kárpát-Medence több településére elviszi a táncdrámát, összesen hét előadás lesz, Háromszék mellett Temesváron, Veszprémben, Nyíregyházán, Kolozsvárott, Budapesten és Szabadkán.

Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke elmondta, az idei helyszínt is úgy álmodták meg, hogy korhű legyen. „A területet korabeli hangulatnak megfelelő köntösbe öltöztetjük, ennek a kutatási munkáját Szekeres Attila heraldikus végzi. A kor jelentősebb székelyföldi harci zászlóinak emlékét, fontos családok címereit, erdélyi szimbólumokat mutatunk meg, amelyeket felhasználunk a körpálya, a színpad és a jurták díszítéséhez” – hangsúlyozta Demeter. A díszítésről tájékoztató jellegű füzet is készül, amelyet a műsorfüzettel együtt lehet beszerezni. A tér felöltöztetését Grubisics Csaga tervezi.

Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke kiemelte: a fogathajtó versenyre jelenleg 14 csapat jelezte részvételét, köztük Lázár Zoltán és Dobrovitz József, többszörös fogathajtó világbajnokok, ezért nemzetközi szintű versenyről beszélhetünk. A fogathajtás szombaton 16 és 20 óra között lesz az Óriáspince-tető középső, füves pályáján.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízásából a Duna Televízió mindkét napon élő közvetítéssekkel jelentkezik a helyszínről. A megyei és helyi önkormányzat 150-150 ezer lejjel finanszírozza a rendezvényt, és még ennyi származik a bevételből és támogatóktól. A szombati kulturális műsort ajándékba kapja a rendezvény, így az nem terheli a költségvetést – summáztak a szervezők.

Székely Vágta Sajtószolgálat