Csíksomlyói Katonai Hagyományőrző Zarándoklat

Csíksomlyói Katonai Hagyományőrző Zarándoklat

zarandoklatA 2o13-as Csíksomlyó-i búcsúra immár 15.-ik alkalommal indulnak lóháton a hagyományőrző székely huszárok.

A minden évben csütörtökön, Gyergyószentmiklósról induló lovas zarándoklat idei első napi útvonala eltér az évek alatt megszokottól, és Gyergyószentmiklós-Kovácspéter-Balánbánya-Csíkszentdomokos-Csíkkarcfalva útvonalon haladnak a lovasok.

Pénteken Csíksomlyó felé veszik az irányt, Karcfalváról a Kőd gerincén át, Csíkrákos fele. A szombati búcsú után, a visszaindulást Vasárnap reggelre tervezik a lovasok, amikor Csíkkarcfalváig lovagolnak majd Hétfőn, Marosfőn át a két hegygerincet is érintve térnek haza Gyergyószentmiklósra.

„A teljes táv kb.160 km., többszöri 4-500 méteres szintkülönbséggel, többnyire erdei utakon.”- nyilatkozta az erdelyilovas.ro kérésére Parászka Géza, huszárőrnagy.

„A résztvétel mindenképp ajánlott egyenruhában, vagy népi viseletben. A résztvevők helybeli, illetve magyarországi hagyományőrzők, de gyakran vesznek részt német bajtársak is. Gyergyóból általában 20-25 lovas és 10-15 gyalogos indul, a teljes létszámig az ünnepi misére csíki, udvarhelyszéki, illetve háromszéki, valamint marosszéki és magyarországi bajtársak csatlakoznak. A lovasokat lovaskocsik kísérik,amelyek a csomagokat és a gyalogosokat szállítják.”- folytatta a huszárőrnagy.

A csíksomlyói búcsús misén átalában 90-100 katonai hagyományőrző vesz részt, kopjások, ’48-as huszárok és gyalogosok, I.és II.világháborús katonák. A lovasok saját lovon érkeznek, vagy aki igényli a Góbé lovasudvartól bérelhet lovat erre az eseményre.