Csikóvárás

Csikóvárás

A sikeresen megtermékenyült kancák átlag 336 nap vemhességi idő után hozzák világra kiscsikójukat. A vemhességi idő 320 és 350 nap között ingadozik, tehát a 320 napnál hamarabb világra jött csikók esetében koraszülésről, a 350 nap fölötti eseteknél túlhordásról beszélünk, míg a 300 nap alatt született csikókat életképtelennek tekintjük. A vemhesség utolsó szakaszában ajánlott a kancák bokszban való elhelyezése, melyben vastag, puha, száraz almot használunk. A boksz mérete legalább 3×4 méteres legyen. Az ellést megelőző napokban (10-12 nap) mindenképpen távolítsuk el a kancák patkóit. Széna adagjukat 100 kg élősúlyonként 1,2-1,5 kilogrammra csökkentjük és megszüntetjük a fehérjében gazdag abraktakarmányok etetését. Természetesen ebben a periódusban is biztosítanunk kell a mindennapi mozgást, séta formájában. Figyeljünk oda, hogy a szabadon engedett kancák ne hemperegjenek, mert ez ellésnél komplikációkhoz vezethet (pl. méhcsavarodás).

Az ellés közeledtét jól látható elváltozások jelzik. A kanca nehézkesen mozog, fáradékony, hátulsó végtagjai gyakran beszűrődnek (megduzzadnak), a farizmai besüppednek, a hasa leereszkedik, a horpaszai pedig bemélyednek. Az emlő megduzzad, a bimbók megnagyobbodnak, olykor viaszszerű váladék jelenik meg a bimbók hegyénél. Egyes egyedeknél az emlő duzzanata kiterjed a hasi tájékra is. A péra szintén megduzzad, gyakran nyálkás, tapadó váladék ürül belőle. Ellés előtt javallott az emlő és a péra tájék langyos vízzel való lemosása és Betadinos oldattal való fertőtlenítése, ugyanakkor a farok befáslizása is ajánlott.

Az ellés napján a kanca nyugtalanabbá válik, gyakran vizel és ürít bélsarat, többször lefekszik, hasa felé tekintget, oldalára dől, izzadásfoltok jelennek meg különböző testtájakon. Ezt a szakaszt megnyílási időszaknak nevezzük, és hozzávetőlegesen 1-4 órát tarthat. Ezt követően az első erőlködések után a péra ajkai között egy kékes-vöröses, vékony falú hólyag jelenik meg, ami az idő múlásával egyre nagyobb lesz, majd megreped és kiürül. A további erőlködések során egy másik fehér színű vastagabb falú hólyag tűnik fel, amelyben már észlelhetőek a csikó végtagjai. Ezek után, mondhatni, az események felgyorsulnak és a tolófájások következtében, melyek mintegy 2-3 perces gyakorisággal jelentkeznek, kezdetét veszi a csikó kitolása. Abban az esetben, ha a csikó szabályos fekvésű, a kitolási időszak átlag 15 percig tart, ami természetesen ingadozhat 5 és 30 perc között. Miután világra jött a csikó, nemsokára megjelenik a magzatburok is, aminek az eltolása az ellést követő 2 órában meg kell történjen, ellenkező esetben állatorvoshoz kell fordulni.

Előfordulhat, főként idősebb kancáknál, hogy a méhlepény eltolása a csikóval együtt történik, nem reped fel és a csikó „burokban születik”. Ilyenkor gyorsan fel kell tépni a burkot, hogy megakadályozzuk az újszülött megfulladását. Rendszerint a köldökzsinór már ellés közben elszakad, ha nem, 8-10 centiméterre a hasfaltól elvágjuk és fertőtlenítjük jódtinktúrával. Abban az esetben, ha nagyon vérzik, többszörösen megcsavarjuk, a végét pedig fertőtlenített fonállal elkötjük. A jólfejlett újszülött már az ellést követő egy órában lábra áll, és anyja emlőjét keresi. Nem árt, ha ebben az időszakban segítünk, főként akkor, ha a csikó gyenge vagy, ha a kanca ellenségesen viselkedik csikójával szemben. Ellés utáni napokban a kanca úgynevezett föcstejet választ ki, melyre a csikónak nagy szüksége van. Összetételét tekintve nagy fehérje tartalommal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rendelkezik, amelyeknek nagy szerepük van a bélműködés beindításában. Védőanyagokat is tartalmaz, ezek védik a csikót a különböző fertőzésektől.

Célszerű, hogy az ellést követő 7-10 napig a kanca és csikója együtt maradjon a bokszban, ahol tiszta, száraz almot, ugyanakkor megfelelő szellőzést és fényt biztosítunk számukra.

csikóvárás

Némelyik kanca álló helyzetben hozza világra csikóját, amint a fenti képen is láthatjuk.
Néhány másodperce született kiscsikó és az őt részben takaró magzatburok.

Az újszülött csikót az anyja szárazra nyalogatja. Abban az esetben, ha a kanca nem törődik csikójával kimerültsége miatt, nekünk kell szárazra törülnünk egy tiszta törölközővel.

Az újszülött csikót az anyja szárazra nyalogatja. Abban az esetben, ha a kanca nem törődik csikójával kimerültsége miatt, nekünk kell szárazra törülnünk egy tiszta törölközővel.

Fél órával születése után, az első lábra állási kísérletek.

Fél órával születése után, az első lábra állási kísérletek.

A segítség mindig jól jön, egyrészt sokszor szükség van rá, másrészt hasznos, ha a kiscsikó az első óráiban már érzi az ember közelségét.

A segítség mindig jól jön, egyrészt sokszor szükség van rá, másrészt hasznos, ha a kiscsikó az első óráiban már érzi az ember közelségét.

csiko5_