Csíkkozmás nyerte a Góbé Futamot

Csíkkozmás nyerte a Góbé Futamot

Bálint András Szellő hátán, László Pál Sába hátán és Veress Bálint Boszporuszi Naptűz hátán indult a Góbé futam döntőjében, és mindannyian egy célt láttak maguk előtt: megnyerni az utolsó futamot. Az már a felvezetőben kiderült, hogy a csíkkozmási ló nagyon készül már vágtatni, lendületét pedig már a startnál előnyre váltotta, így rajt-cél győzelemmel magabiztosan nyerte a címet települése, Csíkkozmás számára.

Ezúttal is Hargita megyében marad a Góbé futam győzelme, hiszen a csíkkozmási Bálint András nyerte a döntő futamot. A gyergyószentmiklósi László Pálra sokan fogadtak volna, hiszen tavaly ő bizonyult a legjobbnak a Székely Vágta Góbé futamán, rutinja azonban most csak a harmadik helyre volt elég. S bár Veress Bálint és Boszporuszi Naptűz méltó ellenfelei voltak a csíkkozmási versenyzőnek, nem tudták átvenni a vezetést Szotyor számára. A szotyori versenyző az utolsó félkörben gyorsított, és úgy nézett ki, sikerül is az élre törnie, Szellő azonban tovább suhant, és valósággal kikövetelte magának a győzelmet.

A döntő futamokat követő díjátadó ünnepségen átadták az Aranyparipa-díjakat, idén is négy ló kapta ezt a kitüntetést. A díjat a legápoltabb lovaknak adják, célja felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Az elbírálásnál figyelembe veszik a takarmányozást, a lovak általános ápoltságát, a sörényük és patájuk állapotát. Aranyparipa-díjat először a 2013-as Székely Vágtán adott át az Equitana lovasbolt. A 2017-es Székely Vágtán négy ló, Imán (Kézdisárfalva), Csillag (Nyujtód), Kenese (Gyergyóremete) és My Mission (Mikóújfalu) kapott Aranyparipa-díjat. A díjakat Szász Katalin, az Equitana lovasbolt tulajdonosa adta át.

A döntő futamoknak még egy fontos mozzanata volt: bemutatkozott a budapesti Nemzeti Vagta Kishuszár Futamán induló, Sepsiszentgyörgyöt képviselő Kolumbán Örs István. Örs 12 éves, 6 éves korától lovagol. A sepsiszentgyörgyi Váradi József Általanos Iskola VI. osztályt végzett tanulója. Július 8-án megnyerte a Hortobágyi Vágta Kishuszár Vágtáját, július 2-án pedig, a budapesti Kincsem Parkban tartott versenyen, 13 verzenyzőből másodikként végzett. Lova neve Fatina, egy 9 éves sport póni kanca. Örs álma a németországi és a dubaji derbin versenyezni.

A Góbé Futam díjai:

I. HELYEZÉS: 2500 lejes pénzjutalom – átadta Maksa polgármestere, Deszke János

II. HELYEZÉS: 2000 lejes pénzjutalom – átadta Demeter János, a Székely Vágta társelnöke

III. HELYEZÉS: 1500 lejes pénzjutalom – átadta Sztakics Éva, a Székely Vágta ügyvezető igazgatója

 

Sajtóközlemény

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...