Báloztak a huszárok Baróton

Báloztak a huszárok Baróton

Külföldi és hazai vendégekkel közösen báloztak a huszárok szombaton, Baróton. Az Erdővidéki huszárbált idén először szervezték meg a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület tagjai, a Baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület társszervezésében. Az eseményen  tiszteletét tette a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség vezérkara is.

 

Az est legünnepélyesebb programpontja a hagyományőrző huszárcsapatok történelmi zászlóinak bevonulása volt, mellyel hivatalosan is elkezdődött az első Erdővidéki huszárbál. A bevonulás, melyet a civilek is felállva, katonai fegyelemmel követtek végig, jól meghatározott sorrendben, a katonai hagyományoknak megfelelően történt. Elsőként Magyarország 1848-as történelmi lobogójával léptek a terembe a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség vezérkarának tagjai, őket követték sorban a hazai hagyományőrző huszárcsapatok képviselői.

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület ezúttal azt is ünnepelte, hogy Árkos, Sepsikőröspatak, Gidófalva, Uzon, Sepsiszentgyörgy és Kézdialmás után Baróton is megalakult csapata. Az újonnan megalakult csapatnak új zászló jár, ezt most Demeter László muzeológus adta át. Ugyancsak hagyományos katonai szokás, hogy az új zászlót a többi zászló körbefogja és befogadja.

 

A megnyitóbeszédek után a bálokra jellemző palotás tánc következett a Baróti gyermektáccsoport előadásában, majd a leves felszolgálása előtt egy ifjú székely legény, Borbáth Szilveszter népdalénekes nótázott.

És hogy a mulatság is elkezdődjön, a Bardóci néptáncegyüttes műsorát követően a Kászonújfalusi Hagyományőrző Népi Zenekar húzta a talpalávalót a jókedélyű huszároknak és menyecskéiknek.

 

A Székely Virtus H.E. tagjai ezt az alkalmat választották, hogy megköszönjék mindazok segítségét, akik munkájukkal hozzajárultak a katonai hagyományőrzés sikeres műveléséhez az elmúlt években.

 

A disznótoros eledel elfogyasztását követően egy különleges programpont következett: a hagyományos huszáravatás. Különleges, mert a katonai élet egy sajátságos mozzanatát mutatja be, a frissen avatott tiszteketet, huszárokatat e hagyományos beavatást követően fogadják soraikba társaik. Az avatást mindig magasabb rangú tisztek végzik. A szertartás talán vicces is lehet, de ugyanakkor a katonák körében komoly, talán becsületbeli jelentősége volt és van.

– Lukács Lehel –