Az iskolalovaglás egyszerűsége

Az iskolalovaglás egyszerűsége

Sokan az iskolalovaglást -és ezzel együtt a magasiskolát- rendkívül bonyolult, még a kiválasztottak számára is csak különleges lovakkal elérhető dolognak tartják.

NEM, NEM ÉS NEM!

Határozottan ellent kell, hogy mondjak! Az iskolalovaglás a lehető legtermészetesebb lovaglási stílus. Aki békességben, nyugalomban kíván együtt lenni lovával, aki szeretetet kíván adni társának, aki látni és segíteni szeretné lelki, fizikai fejlődését, ügyesedését, aki meg szeretné élni azt az érzést, hogy lova mindezért teljesíteni (!) szeretne, az legyen iskolalovas.

Az iskolalovagláshoz nem kell semmilyen különleges adottságú ló! Az iskolalovagláshoz nincs szükség különleges feltételekre! Az iskolalovagláshoz nincs szükség puccos felszerelésre! Az iskolalovaglást bárhol, bármilyen körülmények között lehet művelni.

Az iskolalovaglással a ló hajlékonnyá válik. Az iskolalovaglással a ló engedelmessé válik. Az iskolalovaglással a ló összeszedettsége a végletekig fokozódik.

De persze az iskolalovas másképp gondolkodik a lókiképzésről mint a sprotlovas. A sportban a teljesítmény a legfőbb elvárás, az iskolalovas a harmóniát keresi. Az iskolalovas a gondolkodó lovas stílusa. Az iskolalovaglást bárki művelheti: a diák, a háziasszony, a munka után kikapcsolódni vágyó.

AZ ISKOLALOVAGLÁS SZABADIDŐLOVAGLÁS!

Mindezt az alábbi videó rendkívül jól mutatja. Kristina Winholz először állóhelyben végez hosszhajlításokat (vállat be, farat be), majd ugyanez látható lépésben. A lépés oldaljárás után farat ki, iskolalépés, iskolaállj, majd levade következik. Az ügetőrész piaffe-fal kezdődik, majt hosszhajlításokkal folytatódik. A film nézésekor ne a szemeteket, hanem a szíveteket nyissátok ki, szakadjatok el a sprotlovasok elvárásaitól! (Ők fordítva ülnek a lovon! Ti ne tegyétek ugyanezt!)

Gőblyös István: Zabla és kengyel
Lovakról, lovasokról – lovaknak lovasoknak