Interjú: Az első Marosszéki Lófuttatás Székelyvéckén

Interjú: Az első Marosszéki Lófuttatás Székelyvéckén

lofuttatasAz idén, május 25-én, először szervezik meg a Marosszéki Lófuttatást Székelyvéckén. Egy lelkes kis csapat egy olyan lóverseny megszervezésére vállalkozott ebben a Vécke és Zsákod patakok forrásvidékén fekvő, küküllőmenti faluban, mely családias hangulatával, leginkább baráti lóversenyre buzdítja a főként amatőr lovasokat.

Ferenczi Margittal, a Marosszéki Lófuttatás főszervezőjével beszélgettünk.

erdélyilovas.ro: Először is a Lófuttatás előzményeiről kérdezném. Honnan jött az ötlet?

Ferenczi Margit: A Marosszéki Lófuttatás ötlete egy közös, baráti lovaglás alkalmával született meg… Felvetettük a kérdést: mi lenne, ha szerveznénk egy baráti versenyt, melynek elsődleges célja, hogy egy napot kellemesen, lovas emberek társaságában töltsünk el, és amely nem mindenképp profi lovasoknak szól.

erdélyilovas.ro: Mi a kitűzött célja a rendezvénynek?

Ferenczi Margit: A fő cél a lovas élet, a ló és a vele járó izgalmas sportok környékünkön való népszerűsítése. Mindenképpen azt gondolom, hogy aki szereti a lovakat, annak május 25-én Székelyvéckén van a helye!

erdélyilovas.ro: Volt már hasonló eseményre példa a környéken?

Ferenczi Margit: Ehhez hasonló esemény még nem került megszervezésre Maros megyében, épp ezért tartjuk annyira fontosnak a Marosszéki Lófuttatás megszervezését.

erdélyilovas.ro: Miért éppen „Lófuttatás”?

Ferenczi Margit: A lófuttatás az egyik legősibb lovas verseny. Miután az ember rájött, hogy a teherhordáson kivül másra is használhatja lovát, elkezdett versenyezni vele. A lóverseny kezdetben az egyszerű falusi emberek lovainak a templom körüli vagy a főtéren történő futtatása volt. Rendezvényünk névadásánál a lóversenyek gyökereihez nyúltunk.

erdélyilovas.ro: Egy ilyen verseny megszervezése idő- és energiaigényes. Kik a segítői, bemutatná a szervezőcsapatot?

Ferenczi Margit: Kezdetben mi sem gondoltuk, hogy ennyire idő- és energiaigényes. Ráadásul nagyon sok odafigyelést igényel. De örömmel tesszük mindezt!
Lelkes kis csapatunk: Palotás Tibor, Jankovits Ferenc, Bod Attila és Ferenczi Margit.

erdélyilovas.ro: Hogyan fogadták a lófuttatás ötletét a környékbeliek, a Polgármesteri Hivatal, és egyáltalán milyen visszhangja van a versenynek?

Ferenczi Margit: Székelyvécke polgármestere óriási sikert jósol a rendezvénynek, aki szerint, ha egy baráti társaság lelkesedéssel és odaadással szervez valamit, akkor annak gyümölcse lesz. A környékbeliektől is rengeteg pozitív visszajelzést kapunk.

Jó érzés olyan személyekkel találkozni, akik hisznek abban, amit csinálunk. Ezek a pozitív visszajelzések új lendületet és további ösztönzést adnak. Az egész verseny iránt nagyobb az érdeklődés, mint amire a mi kis csapatunk számított és ennek természetesen nagyon örülünk.

erdélyilovas.ro: Szűk egy hónap van már csak Május 25.-ig. Vannak már jelentkezők a versenyre?

Ferenczi Margit: Van már 15 benevezett versenyzőnk, és legfeljebb 25–30 lovast indíthatunk az egy napos verseny során. Hargita és Kovászna megyei lovasok is jelezték már részvételi szándékukat.

erdélyilovas.ro: Mit tudhatunk az eddig benevezett versenyzőkről: honnan jönnek, inkább férfiak vagy nők, életkoruk stb.

Ferenczi Margit: A lovaglás egy olyan sport, amelyet kortól és nemtől függetlenül bárki gyakorolhat.. A Marosszéki Lófuttatásra 22 és 40 év közötti lovasok jelezték részvételi szándékukat (Marosvásárhely, Havad, Gernyeszeg, Szováta, Koronka, Sáromberke, Somosd, Marosszentkirály településekről), nagyobbrészt férfi versenyzők.

Természetesen női versenyzők jelentkezését is várjuk. Bátorság lányok!

erdélyilovas.ro: Gondolom a nézőket is szívesen látják. Mire számíthat,aki kilátogat szombaton Székelyvéckére?

Ferenczi Margit: A rendezvényre nagyon sok érdeklődőt várunk, hiszen a futamok mellett számos más lovas- és kulturális programmal is kedveskedünk, mint például történelmi bemutató, néptánc együttes, patkolókovács bemutató, operett- és fúvós előadás.

Természetesen azokra is gondoltunk, akik családostól, gyerekestől látogatnak ki. Különböző gyerekfoglalkozások, lovaglási lehetőség és kézműves termékek vására várja az érdeklődőket.

 

A nevezési díj ellenében, a szervezők biztosítják a ló és lovas ellátását és szállását, illetve az első három helyezettnek járó díjakat. A verseny főnyeremánye egy nyereg.

Bővebb információ a 0741 262 636-os telefonszámon vagy a marosszekilofuttatas@gmail.com címen.

 

Az erdélyilovas.ro sok sikert kíván a szervezőcsapatnak és kellemes időtöltést a kilátogatóknak.