Allergiás orrfolyás: kell-e vele egyáltalán foglalkozni?

Allergiás orrfolyás: kell-e vele egyáltalán foglalkozni?

A válasz egyértelműen igen!

A legtöbb lovas, amikor meglátja a ló vízhez hasonló orrfolyását, elgondolkodik talán egy pillanatra, de aztán nem törődik vele. Az orrfolyás egy idő után többnyire elmúlik, aztán következő évben újra megjelenik. Akkor már általában picit köhög is a ló, rosszabb esetben rázza a fejét (headshaking szindróma), majd a hűvös idő beköszöntével megint elmúlik a bántalom.

A probléma azonban évről-évre rosszabb lesz. Az orrfolyás azt jelzi, baj van, valamire allergiás a ló. De mire? Pollenek, por, ammónia, gombatoxinok a takarmányban, füst, autók kipufogógáza. Lelki oka is lehet: stressz, félelem, bezártság, a ló gazdájának lelki állapota. Arra vonatkozóan, hogy mit lehet ezzel tenni, általában nem sok tájékoztatást kap a ló gazdája.

A problémát a normálisan kis mennyiségben jelen lévő, a nyálkahártya védelmét ellátó váladék túlzott felszaporodása okozza. A vizes orrfolyás azt jelzi, a szervezet nyálkát kezdett termelni a nyálkahártya védelmében. Amikor a vízszerű váladék sűrűvé válik, akkor már régóta fennálló nyálkatermeléssel állunk szemben. Ha nem tud kiürülni a légutakból a nyálka, pangani kezd és besűrűsödik, kiváló táptalajt képezve a baktériumok számára. Egy idő után elzárja, tönkreteszi a légzéshez szükséges tüdőrészeket, megnehezítve ezzel a légzést.

Az allergiás orrfolyás loorrkezelése gyógynövényekkel- Márton Zsófia ló-fitoterapeuta tapasztalatai

Fiatal, gyönyörű, egészséges sportló egy tavaszi napon vízszerű orrfolyással fogadta gazdáját. Tulajdonosa már jól ismerte a gyógynövényeket, két kehes lovát tartották életben. Az első gondolat, ami felmerült benne: így kezdődött minden esetben. Orrfolyás, egy-két köhintés, évről-évre több köhögés, gyógyszerek, fulladás, végül herbák. Felhívott, és olyan gyógynövényeket kért, amelyek ezt a folyamatot megakasztják, a betegséget visszafordítják. Választásom akkor a fehér mályva gyökérre esett, melyet orvosi ziliznek is hívnak. Nyálkaanyagai védőbevonatot képeznek a légutak nyálkahártyáján az allergiát kiváltó porszemcsék, pollenek ellen. Mellé természetesen enyhe köptető, fertőtlenítő és nyugtató gyógynövények is kerültek a receptbe, mint a borsmenta vagy a kamilla. Ez a recept teljes siker lett azóta: kiérdemelte a lovasoktól a csodatevő gyógynövénykeverék címet.

A teljességhez hozzátartozik, hogy vannak esetek (kb. 20-30%), amikor sajnos nem tudjuk visszafordítani a kehességhez vezető rövidebb-hosszabb folyamatot. Olyankor a besűrűsödött orrváladék és az erősebb köhögés megjelenésével át kell térni egy erősebb, köptető és tisztító gyógynövényes keverékre, amely felszakítja a nyálkát.