A tökéletesen illeszkedő nyereg kiválasztása II.

A tökéletesen illeszkedő nyereg kiválasztása II.

A sorozat támogatója a Nyeregvilag.hu

Folytatjuk nyereg illesztési cikkünket, jön a következő 3 elengedhetetlen pont ahol a nyeregnek passzolnia kell!

4. lépés: A tökéletes kapcsolat a ló hátával

a nyereg fekvése a ló hátán

a nyereg fekvése a ló hátán

Helyezzük a föl a nyerget a ló hátára, természetesen a megfelelő helyre, tegyük a jobb tenyerünket a nyereg és a ló háta közé a kengyellakat magasságában, bal kezünkkel enyhén nyomjuk lefelé a nyerget, majd húzzuk végig a nyereg tömése és a ló háta között a tenyerünket. Így jól érezhető, hogy hol vannak esetleg olyan pontok ahol megszakad a kapcsolat a nyereg tömése, és a ló háta között. Ezt tegyük meg a ló mindkét oldalán.

Mi történik ha a nyereg csak az elején, és hátulján fekszik föl lovunk hátára, és a tömések közepén nincsen kapcsolat a nyereg és a ló között?

Különösen nagy nyomás helyeződik ilyenkor a mar és lágyéki tájékra, ez nagyjából olyan érzés, mint amikor a cipődben összegyűrődik a zokni, és nyomja a lábad. Hát nem kívánom senkinek, hogy így kelljen netán egy komolyabb sport teljesítményt véghezvinnie…..

Amikor viszont a nyereg elejénél és hátuljánál nincs kapcsolat, csak középen, a nyereg billegni fog a ló hátán, és a lovas súlya egyetlen kicsi pontban fogja terhelni azt.

Az ideális fekvés tehát, amikor a nyereg tömése, teljes hosszában érintkezik a ló hátával, így a lehető legnagyobb területen oszlik el a lovas súlya.

5. lépés: Felrántószíjak korrekt helyzete

A nyerget rögzítő heveder helye a ló könyöke mögött van, kb egy tenyérnyivel.

a ló csontváza

Helyezzük föl a nyerget a megfelelő helyre, a lapocka mögé, és ellenőrizzük, hogy a felrántószíjak jó helyre kerülnek e ahhoz, hogy a hevedert úgy tudjuk rögzíteni hozzá, hogy azokat sem előre, sem hátra nem kell elmozdítanunk.

Amikor a felrántószíjak túl hátul vannak a hevederhez képest, és így rögzítjük a nyerget, a nyereg előre fog bukni és rácsúszik a lapockára. Ekkor lovunk lapockájának, félhold alakú porcos vége minden lépésénél beleakad, ütődik a nyeregbe. Egy ilyen hibás módon felhelyezett nyereg, komoly sérüléseket okozhat.

a felrántószíj helyzete

Ha a felrántószíjak a heveder elé esnek, miközben a nyereg helyes pozícióban van a ló hátán, szintén gondot okoz. Ebben az esetben hátra kell húzzuk, hogy becsatolhassuk a hevederbe, viszont eközben a nyerget is hátra húzzuk a felrántószíjjal együtt. Ez azért baj, mert a nyereg így hátracsúszik a ló ágyéki részére, ahova nem szabad, hogy bármiféle nyomás is nehezedjen.

6. lépés: A nyereg hosszúsága

Pontosan definiálható, meghatározható minden egyes lónál, hogy mekkora az a terület ahol a nyeregnek feküdnie kell. Elől ugye a lapocka csont határozza meg, a nyereg hátsó részénél pedig az a csigolya amelyikhez az utolsó borda kapcsolódik. Az utolsó borda vonala kézzel kitapintható, ezt követve megállapíthatjuk, hogy meddig érhet a nyereg a ló hátán.

a nyereg helye

Amikor a nyereg túl hosszú, ráér a derék részre, ami rendkívül kényelmetlen lovunknak. Ilyen esetekben tapasztalhatjuk, hogy a ló elsiet, menekülve a nyeregtől, nyomástól.

A derék tájéknak nagy szerepe van a korrekt vágtamunkában, egy hosszú nyereg nagymértékben zavarja a lovat, és rontja a vágta minőségét.

Nagyobb mértékű nyomás esetén lovunk akár bakolhat is, így próbálva megszabadulni a kellemetlen érzéstől, ilyenkor a nyereg előre csúszhat a lapockára, ami szintén kerülendő.

A képen egy túl hosszú nyereg látható, jól megfigyelhető, hogy a nyereg tömése túl lóg az utolsó borda vonalán.

túl hosszú nyereg

Hamarosan folytatjuk, az utolsó 3 lépéssel amit figyelembe kell venni a nyereg lóra való kiválasztásánál.