A tökéletesen illeszkedő nyereg kiválasztása I.

A tökéletesen illeszkedő nyereg kiválasztása I.

A sorozat támogatója a Nyeregvilag.hu

A tökéletesen illeszkedő nyereg kiválasztása egy összetett, teljes körültekintést és nagy tapasztalatot igénylő feladat. Mi a tudományos tényeket és a ló ergonómiáját figyelembe véve adunk tanácsot, hogy megóvd a lovad egészségét egy esetlegesen rosszul illeszkedő nyereg által okozott sérülésektől.

A következőkben 9 lépésben mutatjuk be hogyan kell megbizonyosodni a nyereg tökéletes illeszkedéséről.

Alapszabály, hogy a nyerget mindig bármiféle alátét nélkül próbáljuk a ló hátára amikor az illeszkedését vizsgáljuk!

1. lépés: Egyensúly

Helyezzük föl a nyerget a lóra úgy, hogy azt kicsit a mar elé helyezve hátratoljuk a lapocka csont mögé. Tapintsuk ki a lovunk lapockáját, és győződjünk meg róla, hogy a nyereg elülső tömése, váz nyúlványa, a csont mögött helyezkedik el. Amikor a nyereg helyes pozícióban van a ló hátán, helyezzünk egy gömbölyű kréta darabot a nyereg ülőfelületére, abban az esetben, ha a nyereg kellő egyensúlyban van a ló hátán, a kréta a nyereg legmélyebb pontján marad, amikor a nyereg előre terhel, tehát túl magasan van a hátsó része, nyomást gyakorolva ezzel a ló martájékára, a kréta előbbre gurul. Ez a pozíció mind a lovasnak, mind a lónak nagyon kényelmetlen. Amikor a nyereg hátra terhel, tehát az elülső része magasabban van az ideálisnál, túl nagy nyomást gyakorolva ezzel a ló utolsó bordai, lágyéki részére, a kréta hátrébb gurul a legmélyebb ponttól. Ez a pozíció a lovasnál előre csúszó lábakat, szintén kényelmetlen üléspozíciót eredményez.

Az nem kérdés, hogy mindkét hibás egyensúlyi helyzetben fájdalmat, sérülést okozunk a lónak az egy adott területen lévő túlzott nyereg nyomással , de az egyensúlyban lévő nyereg a lovas oldaláról is elengedhetetlen! Hiszen, csak egy jó pozíciójú nyeregben lehet megvalósítani a korrekt ülést: felsőtest “álló” helyzetben, ülőgumók, sarok egy vonalban, csak ebben az esetben tudja a lovas a felsőteste helyzetét előre hátra igazítani, anélkül, hogy a lába elmozdulna a kívánt tartásból.

A első képen egy hátra terhelő, míg a másodikon egy előre terhelő nyereg látható, zöld vonal mutatja az egyensúlyban lévő nyereg pozícióját.

2. lépés: Markamra megválasztása

Az egyik legközismertebb pontja a nyereg illeszkedésének, mégis sok tévhit van körülötte. Az általában mindenki számára egyértelmű, hogy nem érhet hozzá a nyereg elülső markamrája a ló marjához.

ideális markamra

A markamra felső íve és a ló marja között ideális esetben 2-3 ujjnyi távolságnak kell lennie, amikor a nyerget a ló hátára helyezzük terhelés, tehát lovas nélkül, amiről már kevesebben tudnak, hogy nem csak felül, de a markamra két oldalánál sem lehet kevesebb a távolság 2 ujjnyinál.

Azonban figyelembe kell venni a nyereg típusát is, egy szorosan illeszkedő (close contact) nyergeknél lehet másfél ujjnyi is a távolság, míg egy nagyon mélyen ültető nyeregnél nagyobb távolság is előfordulhat. Ezeknek a távolságoknak lovaglás közben is meg kell maradniuk, illetve csak minimálisan csökkenhetnek, hisz minden nyereg “enged” egy kicsit a lovas súlya alatt, de nem lapulhat rá a nyereg a ló marjára a lovaglás végére sem. Elengedhetetlen a martájék szabad helyzete a vállak szabad mozgásához.

Figyelnünk kell még a kellő magasság, szélesség mellett a markamra kellő hosszúságára is, hiába van elől elegendő távolságra a ló marjától, ha nem elég hosszú, akkor hátrébb fog beleérni lovunk marjába, és feltörni azt.

3. lépés: Gerinc-csatorna szélessége

nyereg gerinccsatornája

Lovunk gerincére, és a gerinccsigolyák nyúlványaira kell figyelemmel lennünk a gerinc-csatorna szélességének vizsgálatánál. A nyeregnek nem szabad érintkezni ezzel a területtel.

Első lépésben tapintsuk ki óvatosan a csigolya nyúlványokat az ujjainkkal, majd ha ez meg van, illesszük be alá a másik kézfejünket, így lemérhetjük, hogy hány ujjnyi széles kell legyen a nyereg gerinc-csatornája, hogy ne nyomja a lovunk gerincét.

a ló széles hátizma

Tehát, ha például 3 ujjunk fér be a kezünk közé amelyikkel a csigolya nyúlványokat kitapintottuk, akkor olyan nyerget kell választanunk aminek a gerinc-csatornája 3 ujjnyi széles. Fontos, hogy a kívánt szélesség végig, a csatorna teljes hosszában meglegyen, vagy kicsit táguljon, hisz a nyereg hátsó része a hajlításokban enyhén elmozdulhat oldalra a ló hátán, és ekkor sem szabad, hogy ráérjen a csigolyákra!

Helyezzük föl a kiválasztott, kellően széles nyerget lovunk hátára, és győződjünk meg róla, hogy valóban elég széles e, jó helyen fekszik e föl a ló hátára. Álljunk a ló mögé, és tisztán látnunk kell, hogy a nyereg párnázata, tömése nem ér hozzá a gerinchez, csigolya nyúlványokhoz.

Ha a nyereg gerinc-csatornája túl keskeny, nyomást fog gyakorolni lovunk rendkívül érzékeny csigolyáira, és az ott futó idegekre. Ez a nyomás rövid időn belül komoly sérüléseket, traumát okozhat.

Mi történik ha a gerinc-csatorna túl széles?

Ahol véget érnek a csigolyák nyúlványai, ott tapintható a széles hátizom kezdete. A nyeregnek a széles hátizmon kell feküdnie. A széles hátizom körülbelül tenyérnyi széles, ez hordja a nyereg, és a lovas súlyát. Amennyiben a nyereg gerinc-csatornája túl széles, “lecsúszik” a hátizomról, jelentősen csökkentve ezzel a teherhordó felület szélességét. Ugyan ezen okból ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott nyereg párnázata, tömése minél szélesebb, és laposabb legyen.

Reméljük felkeltettük érdeklődésedet, és amennyiben kíváncsi vagy a következő 6 lépésre, kövesd az erdelyilovas.ro oldalait. Hamarosan folytatjuk…

A sorozat támogatója a Nyeregvilag.hu