A Székely Vágta szervezői nehezményezik az UdvarhelySzéki Vágta megnevezését

A Székely Vágta szervezői nehezményezik az UdvarhelySzéki Vágta megnevezését

A Székely Vágta szervezői egy sajtóközleményt juttattak el szerkesztőségünkbe, miszerint nehezményezik és félreérthetőnek tartják az UdvarhelySzéki Vágta megnevezését. 

Ugyanakkor leszögezik, a Székely Vágta az egyetlen hivatalos előfutama a budapesti Nemzeti Vágtának, melyet már negyedik éve szerveznek az Óriáspince-tetőn. A Székely Vágtán idén két futamban bizonyíthatnak a székelyföldi lovasok, és minden település mindkét versenyre nevezhet be lovat.  Az első kategóriában, a Nemzeti Vágta szigorú szabályzatát figyelembe véve lehet elindulni, tehát nem indulhat olyan ló, amelynek nem bizonyított a származása.  A másik kategóriába, a Góbé Futamba nem ismert eredetű lóval is be lehet nevezni, a nyeremény pedig annyival kevesebb, hogy a győztese nem nyer jogot a Nemzeti Vágtán való induláshoz.

Nagyon fontos kiemelni, hogy egy település kategóriánként egy lovast és egy lovat nevezhet be. Székelyföld legjobb három lovasa mindkét kategóriából pénzjutalomban részesül: az első helyezett 2000 lejt, a második helyezett 1500 lejt, valamint a harmadik helyezett 1000 lejt vihet haza. Az első két helyezett település az első kategóriából, valamint a szervező település nyeri el a budapesti Nemzeti Vágtán való részvétel jogát is.

 

A teljes közlemény a továbbiakban olvasható:

“A Székely Vágta szervezőcsapata tudomására jutott, hogy Udvarhelyszéki Vágta néven lovas rendezvényt szerveznek Székelyudvarhelyen, több helyszínen, előfutamokkal. A rendezvény félreérthető megnevezése miatt több érdeklődő, résztvevő és támogató a Székely és Nemzeti Vágtával azonosítja a lovaseseményt, annak okán is, hogy a rendezvény honlapján a Székely Vágta fotóit használják a szervezők – jogosulatlanul.

Ismételten pontosítjuk, hogy a Székely Vágta az egyetlen hivatalos székelyföldi előfutama a budapesti Nemzeti Vágtának, amelyet negyedik éve Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzatai együttesen támogatnak. Az Óriáspince-tetőn szervezett Székely Vágtának nincs sehol előfutama, Székelyföld összes települése szabadon vehet részt a galoppversenyen. ” – Székely Vágta sajtóközlemény, Sepsiszentgyörgy, 2014. június 30.

 

Félreérthető megnevezés?

Az UdverhelySzéki Vágtá-ra keresztelt lovas ügyességi versenyt idén először szervezi meg a  Mária Lovagja Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület. A négy, területileg felosztott előfutamból és az ezeket követő székelyudvarhelyi döntőből álló ügyességi versenysorozatra egyénileg is lehet nevezni, egészen az előfutamok napjáig. Ugyanakkor, az egyéni versenyzők mellett csapatok jelentkezését is várták a szervezők, ezzel útjára indítva az udvarhelyszéki települések között a  „Nemes Székely Nemzet Lovas Közössége”–2014 Vándorkupát, melyet az összesített pontszerzésben legjobb eredményt elért lovasok települése kap.

A szervezők elmondása szerint, a verseny célja: lehetőséget biztosítani a vidéki, lovat, lovaglást kedvelő egyszerű „Csabafik” részére a találkozásra, kapcsolatfelvételre, a virtusra, megmérettetésre, a ló és a lovas tudásának fejlesztésére.

 

Értesüléseink szerint az UdvarhelySzéki Vágta szervezői már reagáltak a Székely Vágta közleményére, és válaszukat hamarosan a sajtónak is eljuttatják.