A Nemzeti Ménes Kistapolcsány- a kettesfogathajtó világbajnokság helyszíne

A Nemzeti Ménes Kistapolcsány- a kettesfogathajtó világbajnokság helyszíne

kistapolcsanyAz augusztus 29.- szeptember 1. közt zajló Kettesfogathajtó Világbajnokságnak otthont adó szlovákiai Nemzeti Ménes Kistapolcsány, Európa egyik legnagyobb és leghíresebb nemzeti ménes és tenyészközpontja.

Az Aranyosmaróttól 4 km-re fekvő, kistapolcsányi (Topoľčianky) Nemzeti Ménes Szlovákia egyedülálló nemzeti műemléke. A Nemzeti Ménes, hétköznapi nevén a „Szlovák nemzeti csikófarm” őrzi mind Szlovákia, mind Európa számára a legnagyobb és leghíresebb nemzetközi lófajtákat, így a lipicai, hucul és arab lovakat.

Szakmabeliek mellett a kistapolcsányi nemzeti ménes és tenyészközpont látogatása azoknak is igazi élmény, akik egyszerűen csak örömüket lelik a legelőn szaladgáló lovakban.

A kistapolcsányi nemzeti ménes világhírű tenyészközpont
Nincs még egy olyan hely Európában, ami képes lenne felvenni a versenyt a kistapolcsányi nemzeti ménes és tenyészközponttal. A szlovák nemzeti ménes és tenyészközpontban történik ugyanis a cseh melegvérű fajta mellett a lipicai, a hucul, a shagya és az arab telivérek tenyésztése is. A szlovák nemzeti ménes körülbelül 550 lóból áll, ami évente körülbelül 100 csikóval bővül. A kiemelkedő példányokat pedig idővel szakemberek veszik kezelésbe és készítik fel a nemzetközi megmérettetésekre. A szlovák nemzeti ménes legnemesebb lova a Maestoso X-38, amit II. Erzsébetnek ajándékoztak szlovákiai tartózkodásának alkalmából.

Kirándulás a kistapolcsányi nemzeti ménes és tenyészközpontban
A kistapolcsányi nemzeti ménes és tenyészközpont főszezonja május és október. Ebben az időszakban a turisták a lovarda, az ember és a lovak világának történelmét bemutató Hippológiai múzeum mellett a tenyészközpontot is megtekinthetik. A látogatás a nemzeti ménes szakembereivel történik, igény szerint akár angol vagy német nyelven is.

Aki különleges élményre vágyik, az hintóval bejárhatja a kastélyparkot, felkeresheti Hrušov várát vagy bölénylesen vehet részt Zubria Obora-n. A tapasztalt lovasoknak abban a csodában is részük lehet, hogy lóháton barangolhatják be a vidéket. Annak érdekekében, hogy a nemzeti ménes és tenyészközpont szakemberei megfelelően fel tudjanak készülni, minden programra előzetesen be kell jelentkezni.