A lovasíjász harcmodor története

A lovasíjász harcmodor története

lovasijasztortenetA lovasíjászat az ókori eurázsiai harcmodornak az a formája, amikor a lovas egy reflexíjjal van felszerelve és az így kilőtt nyílvesszőkkel támadja ellenfelét.

Természetesen ezt a harcmodort nem csak harcászatra, hanem vadászatra is használták. A középkorban ez a harci technika elterjedt az Irániak, a Törökök és a Mongolok között is. A Hunok és a Szarmaták által Európában is ismertté vált ez a korabeli haditechnika.

Európán kívül a Távol-Keletre valamint Észak- és Dél-Amerikában is elterjedt. Keleten a szamurájok között volt népszerű, Yabusame néven, Észak Amerikában pedig a komancsi indiánok voltak nagyon gyakorlottak ebben a technikában.

A lovasíjászok között is volt könnyű lovas, mint a Szkíta, Hun, Pártus Kun és Besenyő, vagy nehéz lovasság, mint a Bizánci, Orosz és a Japán szamurájok. Egyes nemzetek a középkorban, mint a Mongolok vagy Hun elődeink, könnyű és nehéz lovasíjászokat is alkalmaztak. ( www.wikipedia.org)

 

Lovasíjászat ma, Magyarországon

lovasijasz_KassaiA lovasíjászat népszerűsége az anyaországban, a Kassai Lajos által kidolgozott verseny és vizsgarendszernek köszönhetően növekedett meg nagy mértékben.

Habár az általa kidolgozott és használt módszer nem a sztyeppei íjászat hagyományos technikájára épül, napjainkban ez a gyors lövési technika a legelterjedtebb a hagyományőrzők körében.

Kassai Lajos által kidolgozott versenyrendszerben egy 99 méteres egyenes pályán kell végiglovagolni vágtában. Az első harminc méteren előre kell lövéseket leadni a pálya közepétől 9 méterre elhelyezett forgatható céltáblára. A pálya középső szakaszán oldalra, illetve a pálya utolsó 30 méterén, pedig hátrafele kell leadni lövéseket. (lovasijaszat.hu)

 

 

 

lovasijasz
A lovasíjászat másik kiemelkedő alakja Kelemen Zsolt, aki a Hun és X. századi Magyar harci kultúrát eleveníti meg bemutatóin és lovasharci foglalkozásain, korabeli fegyverzettel és páncélzatot használva. (www.lovasharc.hu)

 

 

 

 

 

lovasijasz_JapanA lovasijászat Japánban (Jabuszame)

A japán lovasíjászat története egészen a 4. századig vezethető vissza. Nagy népszerűségnek örvendett, ezért tömeget vonzott maga köré, de az ünnepélyes és szent vonása miatt az Uralkodó nem találta ezt megfelelőnek, és betiltotta a nyilvánosságát 698-ban.

A lovasíjászatot harci technikaként használták a Heján korszaktól (794) a Szengoku korszakig (1600). Naszu no Joicsi, a Kamakura korszak (1192-1333) szamurája a legismertebb lovasíjász Japánban.

Amikor az első lőfegyvereket bevezették a 16. század elején az íjászat korszerűtlenné vált. Annak érdekében, hogy az íjászat megmeneküljön Tokugawa Zosimune, a 8. Tokugava Sogun parancsba adta a Ogaszavara klánnak hogy alapítson egy új iskolát. A modern lovasíjász technika az Ogaszavara klánra vezethető vissza.

 

 

Korea

Az íjászat Koreában is nagy múltra tekint vissza. 2007-ben a koreai kormány törvényt hozott a hagyományos koreai harcművészetek védelmére és népszerűsítésére – beleértve a lovasíjászatot is. A koreai lovasíjászatban 5 különálló versenyszám van. Ezeken a versenyeken kötelező a nyílvessző tegeznek a használata. Általában jobb oldalon, övre erősített tegezt használnak.

Forrás: www.fwha.net

Szerző: Simon Lajos
testnevelő tanár – lovasoktató – harcművész