A lovaglásról – először

A lovaglásról – először

erdelyilovas.ro-lovaglas-erdelyben-5Mi a lovaglás? Az erdélyilovas.ro oldalain most először fogunk a lovaglásról, mint szabadidős tevékenységről, vagy mint életformáról írni, de ígérem, nem utoljára…

Mi is a lovaglás tehát?

Egyfajta mozgástevékenység, hobby, közlekedési mód, hagyományörzés, sport stb...Mindez együtt és külön-külön. A lovaglás mély egymásrautaltsági viszony ember és ló között, ezért ez a sport/hobby csupán olyanoknak való, akik képesek szeretni az állatokat, figyelni rájuk és legalább egy kicsit megértik a jelzéseiket.

Ha már a lovaglás mellett döntött valaki, számos lehetőség közül válogathat: a hobbilovaglástól a versenyekig, a kezdő szinttől a profiig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Testben és lélekben is fejleszt, erősít, sőt terápiás céllal is alkalmazható.

A lovaglás: a ló irányítása, egyensúlyozás és együttes ritmikus mozgás. Korábban elterjedt közlekedési mód volt, a mai világban már többen csak kedvtelésből, hagyományőrzés vagy sport céljából űzik.

Körülbelül ötezer évvel ezelőtt az ember rájött, hogy a vándorló életmódjához szükséges eszközök szállítására és a vadászatban is kiválóan társa lehet a ló, ezért háziasította. Később a végtelen pusztákat lovaik hátán hódították meg a nomád népcsoportok, köztük az ősmagyarok, akiknek hátrafele nyilazó, lovas harci technikájától egész Európa rettegett.

Akár a hagyományok ápolása végett, akár sportolási, akár kikapcsolódási céllal választja valaki a lovaglást, mindenképpen jó döntést hoz. Legfontosabb előnye, hogy kiválóan fejleszti az izomzatot, különösen a comb-, hát-, láb-, és hasizmokat.

Mindezek mellett még számos olyan izomcsoportot és ízületet is megmozgat, amit más “hétköznapi” sport nem, így egy kiadós lovaglás után garantált az izomláz. A szabad levegőn végzett tevékenység javítja a vérkeringést, és jó közérzetet biztosít. A pozitív fizikai hatások mellett nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy a lovaglás kölcsönös kiismerést és figyelmet igényel, ezáltal javítja a lovas koncentrációs képességét és gyorsítja a reflexeit.

Ma már az is bizonyított tény, hogy az állatok – így a lovak közelsége is – elősegíti a bizonyos betegségekből való felépülést, és javítja az immunrendszert.

A lovas sport egyúttal életforma is, ami a gyermekkortól késő öregségig gyakorolható, természetesen a mód és az intenzitás időközben módosul. A lóval való foglakozás neveli az embert, jótékony hatású a személyiség fejlődésre. A lovassportot űzők felelőssége jóval nagyobb, mint más sportágakban, hiszen itt a sporteszköz maga a ló, egy igazi élőlény.

Mielőtt tehát bárki belevágna a kalandba, tartsa szem előtt ezt a tényt: a ló nem gép! Bizalmát ki kell érdemelni, nagyfokú törődést igényel, és érdemesebb együttműködni vele. Tartása mindennapi gondozással, sok munkával jár.

Ma már lovagolni lehet Erdély különböző településein, lovardákban vagy terepen, kísérővel vagy akár oktató segítségével. Lovagolni nem lehet megtanulni 2-3 óra alatt, de érdemes kitartónak lenni.

 

Kedves Olvasó!

Ön lovagol? Merre? Hol? Kérem ossza meg tapasztalatait, szóljon hozzá ha érdekli a téma. A cikk alján megtalálja a Hozzászólások mezőt…