A lóinfluenza

A lóinfluenza

flu-testingVírus okozta, gyorsan terjedő, fertőző betegség, amely lázas, légzőszervi tünetekkel járó megbetegedés. Leggyakrabban ősszel és kora tavasszal jelentkezik, amikor nagyobb a páratartalom és a hőmérséklet nem esik fagypont alá, ugyanakkor még nincs nagy meleg, hisz a vírus igen érzékeny a környezeti hatásokkal szemben (fagy, napfény, beszáradás). Általában cseppfertőzéssel, aerogén úton terjed, a vírus a beteg lovak váladékain keresztül (köpet, nyál) kerül a környezetbe.
A kórokozó a belélegzett levegővel jut be a légutak nyálkahártyájára, innen a nyirokkeringésbe, majd a véráramba kerül és eljut a tüdő szöveteibe, ahol úgynevezett interszticiális pneumoniát (tüdőgyulladást) okoz, ami komplikálódhat még másoglagos bakteriális (Rodococcus equi, streptococcus equi) fertőzéssel is.
A fertőzést követően, 2-3 napos lappangási idő után, hirtelen jelentkeznek a tünetek: bágyadtság, étvágytalanság, kötőhártyagyulladás, savós orrfolyás, száraz köhögés, tüsszögés, magas láz (40-41 oC). Amennyiben másodlagos baktériumos fertőzésel is társul a megbetegedés, akkor gennyes orrfolyás, tartós lázas állapot észlelhető.
lo-oltas A megbetegedett állatok gyógykezelése különböző lehet a tünetek súlyosságának megfelelően. Elsősorban szimptomatikus ellátásban részesítjük a lovakat, így lázcsillapítók, köhögéscsillapítók, vitaminok, antibiotikumok, köptetők adagolása jöhet szóba. Ugyanakkor biztosítsunk a beteg állatok számára állandó jelleggel ivóvizet, könnyen emészthető takarmányokat és pihenőt. (Ahány napig lázas az állat, annyi hét pihenőt tartunk.)
A betegséget védőoltások segítségével lehet megelőzni, amelyeknek rendszeres használatával megfelelő védettség érhető el. Rangosabb lovasrendezvényeken az érvényes influenzaoltást kötelezik (pl. Székely Vágta, fogathajtó versenyek), de mindenképpen ajánlott elvégezni nem csak hobbi lovak esetében, hanem a munkalovaknál is, mivel a betgség lefolyása és a lábadozási időszak igencsak hosszú.

Dr. György Adolf