A ló tartása

A ló tartása

Ahogy már említettem az előző cikkben, a lovak tartásánál figyelembe kell venni, hogy azok szabadon legelésző, menekülő állatok.

A lovak egész szervezete, emésztése, keringése ehhez az életmódhoz van alkalmazkodva. Mivel egy 60 millió év alatt kialakult állat szervezetét, annak működését nem tudjuk átalakítani néhány év alatt, legegészségesebb hozzáállás, ha az istállók kialakításánál, a lovak tartásánál ezt figyelembe vesszük. Ezzel nem csak kedvencünknek kedvezünk és betegégektől óvjuk, hanem magunkat is megkíméljük sok kellemetlenségtől. Ez természetesen nem csak „lóbaráti” szempontból, hanem gazdasági szempontból is nagyon fontos. Cseppet sem mindegy sem a lónak, sem a gazdának, hogy milyen gyakran kell orvosságokat használni.

A legfontosabb szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a lovak tartásánál

  • minél nagyobb mozgási lehetőség
  • rendszeres etetési időszakok
  • az igénybevétellel összhangban lévő takarmány-mennyiség és tartalom
  • folyamatos vízellátás
  • tiszta és huzatmentes levegő
  • száraz talaj és alom
  • a betegségek és sérülések megelőzése

A mozgási lehetőség

Az emésztő- és a keringési rendszerek normális működéséhez szükséges a mozgás. Ezért nagyon rossz az állásos istálló, ahol a ló legtöbb esetben napi legkevesebb 20 órát, sok esetben napi 22-23 órát megkötve, mondhatni mozdulatlanul áll vagy fekszik. Ebben az állapotban normálisan sem pihenni, sem mozogni nem tud. Természetesen kibírja, de sokkal valószínűbb egy kólika kialakulása, a lábak dagadása, az úgynevezett istállógőzzel való feltelés, a hátulsó paták rothadása, láncba vagy kötélbe lépéskor a különböző balesetek előfordulása. Ha egy normális, kiegyensúlyozott, nyugodt viselkedést kívánunk a lótól, ez a lehető legrosszabb tartási forma.

Az állásos istállónál egy sokkal egészségesebb lehetőség a bokszos istállóban való elhelyezés. Fontos, hogy a boksz alapterülete legkevesebb 12 m² legyen. Ebben az esetben már egy elfogadható életminőség van biztosítvaa ló számára, és a különböző betegségek, sérülések előfordulási valószínűsége lényegesen kisebb. Rendszeresen mozgatott lovak esetében teljesen jó ez a tartási forma, amennyiben lehet, karámozási lehetőséggel kiegészítve.
A legtöbb szakértő véleménye – nemzetiségi hovatartozás nélkül – hogy a legelőn tartás vagy egy megfelelő talajú karámban tartás, egy legalább két oldalról csukott lefödéssel, a „leglóbarátabb” tartási forma.

IM_A lo tartasa 3

A takarmányozás ütemezése

A takarmány alapja a jó minőségű széna legyen és a tiszta, friss víz, az igénybevételtől függően abrakkal, esetenként takarmány-kiegészítőkkel pótolva. Ami nagyon lényeges, hogy a takarmány mennyisége és összetétele mindig legyen összhangban a terheléssel, aminek az állat ki van téve, és, hogy azt a mennyiséget minél több alkalomra szétbontva adjuk oda. A ló szervezete – a húsevőkétől teljesen eltérően – nem a gyors, tömény takarmánybevitelt igényli, hanem a majdnem folyamatos, egész napot kitöltő eszegetést. Ezért nagyon fontos, hogy a szénát is, az abrakot is minél több alkalommal adjuk oda, de ez legyen rendszeres. Tehát etessünk legkevesebb háromszor naponta, ahogy lehetőségünk van rá, de ezt tegyük rendszeresen, minden nap ugyanúgy. A napi háromszori etetésnél legyenek időszakok. Például: reggeli 6 és 8 óra között, a déli etetés 12 és 14 óra között, míg az esti 19-21 óra között, és ezekbe az időintervallumokba mindig férjünk bele!

IM_A lo tartasa 4

Itatás

Nagyon jó megoldás – a téli időszakon kívül – az önitató, amely kényelmes úgy a gazdának, mint a lónak. Egyedül az itató tisztaságára és a szelep normális működésére kell figyelni. Az önitató biztosítja, hogy bármikor szomjas a ló, tud inni. Ez fontos az emésztés, nagyobb igénybevételnek kitett lovak esetében, a hidratálás szempontjából. Nagyon fontos a takarmány elfogyasztása szempontjából is, hogy amikor szükség van, legyen ivóvíz, hisz egy szomjas ló nem eszik rendesen, és ez egy sportban vagy akár munkában is komolyan igénybevett állat esetében fogyáshoz, gyengüléshez vezet.

Téli időszakban nagyon könnyen el tud fagyni az ilyen önitató, leghamarabb annak a szelepje. Legnagyobb tévedés ilyenkor az istállók szellőzésének korlátozása vagy esetenként annak fűtése. Az általam javasolt megoldás az itatók víztelenítése, hogy a fagyási károkat és kellemetlenségeket megelőzzük, és ideiglenes, rugalmas, gumi itatóvödrök felhelyezése, amelyekbe mindig friss vizet töltünk. Ezek nem sérülnek a fagytól, egyszerűen ki lehet takarítani belőlük a jeget, és ugyan több munkával, de ugyanúgy biztosítja a folyamatos ivóvizet a lónak.

A tiszta levegő

Egy nagyon fontos, nálunk nagyon hanyagolt szempont, ha istállóban tartjuk a lovat, hogy tiszta, friss levegő legyen biztoítva számára. Két irányba kell a szellőzésről gondoskodni. Felfele, a levegőnél könnyebb gázok miatt, és lefele, a levegőnél nehezebb gázok miatt. Az istálló levegőminőségét én mindig a boksz talaja szintjén ellenőrzöm, ha ott nem érződik istálló- vagy trágyaszag, akkor rendben van. A felfele szellőzést a mennyezetben lévő szellőző kémény megoldja. Fontos, hogy legalább 4 m magas legyen az istálló belmagassága. A lefele szellőzést úgy lehet megoldani, ha a boksz talajszintje magasabban van, mint a folyosóé, és a folyosó talajszintje magasabban, mint az udvaré. Itt még fontos szempont, hogy a boksz falán legyenek szellőző rések és a folyosónak ne legyen küszöbje. Ilyen istálló kialakításnál a nehéz gázok, amelyek mindig lefelé törekszenek, szépen maguktól a bokszból „lecsordogálnak” a folyosó szintjére, majd az udvarra. Természetesen a folyosó ajtót soha ne tartsuk csukva!

Lényeges szempont az istálló hőmérséklete. Itt csak arra kell figyelni, hogy a benti hőmérséklet soha ne térjen el több mint 10 C°-kal a kinti hőmérséklettől. Tehát, ha télen reggel -20 C° van, akkor az istállóban ne legyen -10 C°-nál melegebb. Ha nyáron délután +30 C° van, akkor az istállóban is legalább +20 C° legyen.

Nem a levegő minőségével függ össze, de hadd térjek ki két szó erejéig a lótakarókra. Nagyon szépek, színesek, drágák, és legtöbb esetben teljesen fölöslegesek, vagy ártalmasak. Csak abban az esetben tartom hasznosnak, ha lenyírt sportlovak esetében használják, túlzások nélkül. Egy lóra legtöbb egy db takaró!

Az alom

A száraz tiszta alom szintén elengedhetetlen feltétele a jóminőségű levegőnek. A rothadó alom, a trágya és a vizelet rengeteg problémát okozhat, ha nem távolítjuk el folyamatosan és a helyére nem teszünk tiszta almot. Az istállóban mindig legyen olyan tisztaság és olyan levegő, hogy bárki utcai ruhában tudjon bemenni és távozás után a ruházatán, haján, cipőjén ne érződjön, hogy hol járt. Az alom annyira legyen vastag, hogy a ló normális viselkedése közben ne tudja elkaparni, rúgni, stb. a boksz talajáról, mindig legyen alom alatta. Ennek kell felinnia a vizeletet. Nem szükséges vizeletlefolyókat készíteni az istállókba, hisz a vizeletnek nem szabad folynia, azt az alom mindig fel kell tudja szívni. Én a lovaim alá folyamatosan legkevesebb 20 cm vastag, tiszta fűrészport teszek, aminek köszönhetően könnyű a lovakat tisztán tartani, elég naponta három alkalommal a trágyát és egy alkalommal a nedves almot eltakarítani, és a hiányt pótolni.

Természetesen nagyon fontos a boksz talaja, hogy ne legyen semmi esetre sem betonból, hanem sokkal inkább döngölt agyagból, jól rögzített, masszív fából esetleg aszfaltból. A karámban tartott lovak esetén is kell gondoskodni száraz, szélmentes lefödésről, annak a higiénikus talajáról, alomról, és a karámokból is el kell rendszeresen a trágyát távolítani. A rossz, nedves, trágyás talaj vagy alom kellemetlen, büdös, rengeteg pata- és légzőszervi problémát okoz, és az ilyen talajon tartott lovat nem lehet tisztán tartani, az mindig mocskos és büdös.

IM_A lo tartasa 2

A betegségek és sérülések megelőzése

Igyekezni kell minden betegséget vagy sérülést megelőzni. Sokkal jobb a lónak is, ha nem betegszik meg, jobb a gazdának is, mert folyamatosan használni tudja lovát és nem kell állatorvosra, kezelésekre költenie. Nem utolsó gazdasági szempont, hogy a többször sérült ló értéke sokkal kisebb, mint egy egészséges társáé. A gazdának az érdeke az, hogy megelőzze az ilyen problémákat. Egyik legfontosabb lehetőségünk a megelőzésben az istálló, karám megfelelő kialakítása és állapotban tartása, a másik a megfelelő takarmányozás, itatás.

Ugyanilyen fontos a megfelelő edzésmunka, de ezzel a témával egy következő részben vagy részekben foglalkozunk.