A hétvégén másodjára: Marosszéki lófuttatás

A hétvégén másodjára: Marosszéki lófuttatás

Már csak néhány nap van hátra, és elrajtol a második Marosszéki lófuttatás Székelyvéckén. 

A tavalyi rendezvényen az erdelyilovas.ro csapata is jelen volt, és elmondhatjuk, hogy igazán jó hangulatú, remek versenyt láttunk. Idén a szervezők még magasabbra emelték a “lécet”: a tavaly főként marosszéki versenyzőknek szólt a meghívás, idén már egész Erdély területéről hívtak versenyzőket.

“Van már regisztrált lovasunk Maros, Hargita, Kovászna, Beszterce és Kolozs megyéből.“- újságolta Ferenczi Margit, a Marosszéki lófuttatás egyik szervezője.

Fontosnak tartottuk megkérdezni, milyen lovakkal jelentkeztek a versenyzők. Ferenczi Margit elmondta: “Nincs angol telivér se akhal teke, mert ha őket beengedtük volna, minden más fajta ló 10% eséllyel indulhatott volna ellenük. Nincs profi ló a versenybe regisztráltak között, nem egy profi galopp versenyről van szó, hanem egy főként baráti, lovasok közt kellemesen eltöltött versenyről.”

A lóverseny mellett kulturális programok is várják a nézőket. Huszár-, lovasíjász-, és csikós bemutatóra kerül sor, illetve fellép a Bekecs Néptáncegyüttes. Szakmai előadást tart Huszár Ákos patkolókovács, majd ifj. Benkő József történész előadása következik a II. világháborúról. A nap fénypontja mindenképp az István a király  rockopera, a Kabai Nyári Színház előadásában. A szombati nap hivatalos programját a következő napokban tesszük közzé az erdelyilovas.ro oldalain.

A helyszín nem változott. Székelyvéckén, a főúttól hozzávetőlegesen 1 km-re lévő füves pályán versenyeznek majd a lovasok. A pályára tökéletes kilátás nyílik a közeli domboldalakról, ahol a nézők kényelmesen elhelyezkedve követhetik nyomon az eseményeket.

Mindazoknak, akik még nem jártak Székelyvéckén, íme egy kis útbaigazítás: A Marosvásárhely vagy Segesvár felől érkezők Balavásárnál (románul Bălăușeri) térjenek Szováta (románul Sovata) irányába, majd Gyulakután (románul Fântânele) a hőerőmű elhagyása után rögtön térjenek jobbra Székelyvécke (Vețca) irányába, onnan 10 km van még hátra. A Székelydvarhely felől érkezők Gyulakután balra térjenek.

Lukács Lehel