A göndörszőrű ló

A göndörszőrű ló

A göndörszőrgondorszoru-lo-8ű lovak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek különleges megjelenésük miatt, valamint annak köszönhetően, hogy nagyon nyugodt, értelmes, intelligens állatok, ráadásul általában hipoallergének. A legtöbb ember, aki allergiás a lovakra azt tapasztalja, hogy göndör lovak nem váltják ki belőlük az allergiát. Ez persze minden göndörszőrű lónál más és más lehet, de általában kisebb mértékben váltanak ki allergiás reakciókat, mint más lovak. Mivel rendkívül nyugodttermészetűek, alkalmasak terápiás kezelésre és gyerekekkel való foglalkozásra.

Habár azok a gének melyek a göndör szőrért felelősek, viszonylag ritkák, különböző típusú lovaknál lelhetőek fel, a kisméretű lovaktól kezdve az igáslovakig. Ezek a lovak színben és testfelépítésben is különböznek. A göndör fürtök minősége is változik. Egyes esetekben nagy, nehéz loknikban, de akár apró fürtökben is megjelenhet, vagy akár hullámos is lehet.

A göndörszőrű lovak tenyésztői és azok az egyletek, melyek velük foglalkoznak, még mindig azon dolgoznak, hogy meghatározzanak egy standard fajtát, és kivitelezzenek egy olyan tenyészprogramot, mely ezen a standardon alapszik. Ez ugyanis egy követelmény ahhoz, hogy egy fajtát hivatalosan elismerjenek.

A göndörszőrű lovak közé tartozik például a baskír göndörszőrű ló.gondorszoru-lo-16gondorszoru-lo-12

Ennek a melegvérű pónilónak Oroszország a hazája. Kemény fajta, állami felügyelet alatt tenyésztik őket. Egy kanca képes akár 1600 liter tejed adni egy laktációs időszakban.

Két fajta segítségével jött létre ez a gyakran göndörszőrű lófajta. A Tarpán és a Przewalski lóból alakult ki, melyek a nagy életerőt és a szabadabb mozgást örökítették. Eredetileg Baskíriában alakult ki a fajta. Oroszországban két típusa fejlődött ki. Egy hegyi, és egy sztyeppei póni (éppen ezért találjátok meg Bashkir Curly, és Bashkir néven is a fajtalexikonban).

Szívósak, és képesek saját magukat is ellátni, felkutatni a táplálékot akár a hó alatt. Nem ritka, hogy 0 fok alatti hőmérséklet éri őket, mégis ellenállnak a hidegnek. Télen vastag, gyakran göndör szőr védi őket. Képesek a kemény munka végzésére. A fej nehéz, rövid vastag nyak, izmos és meredek válltájék, széles törzs, lapos és egyenes hát, és nem túl kifejezett mar jellemzi. Ezen kívül a lábak rövidek, paták kemények. Marmagasságuk 145 cm körül van, színük sárga, pej. Málhás- és igáslónak hasznosítják.

forrás: www.erdekesvilag.hu és www.lovasok.hu

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...