A díjugratás

A díjugratás

dijugratas_442x442Talán a legismertebb, a Nemzetközi Lovas Szövetség által  elismert lovas szakág, ahol férfiak és nők egyenlő félként versenyeznek az egyéni, és csapat versenyszámokban.

Az egyik leglátványosabb és legismertebb lovassport, a díjugratás (angol nevén Jumping) gyökerei a vadászlovaglásra és a tereplovaglásra vezethetők vissza, amikor a rókavadászat megkívánta a kerítéseken és egyéb természeti akadályokon való átugratást.

A lóháton kutyafalkával űzött vadászat széleskörű népszerűségnek örvendett Nyugat-Európa arisztokratáinak körében. A 19. században elterjedt úri sport során fontos szempont volt a lovak megfelelő képessége és kiképzése, hiszen a vadászatok alkalmával sokszor kényszerültek a természetes terepakadályok átugrására.

Ennek a megfelelő kiképzésnek az igénye hozta létre a díjugrató sportot, amelyet később már versenyek is követtek. Az első magasugró és távolugró lovas versenyt 1868-ben rendezték meg Írországban, a Dublin Horse Show keretében, amelynek célja szintén a vadászlovak kipróbálása volt.

A mai modern versenyeken a lovasok különböző, egymástól eltérő magasságú és szélességű akadályokból álló sorozaton ugratnak át. A versenyek a ló ugrókészségét, képességét, ügyességét és engedelmességét, a versenyző lovas tudását teszik próbára különböző feltételek mellett.

A versenyzők a hibákért hibapontokat kapnak. Az a versenyző nyer, aki a legkevesebb hibapontot kapja, és a legrövidebb idő alatt teljesíti a feladatokat. A díjugrató versenyek pályái 1 m-től 1,6 m-ig kerülnek kiírásra. A cél az, hogy a legrugalmasabb, a legjobban tanított, a legügyesebb és a legfegyelmezettebb lovas és ló nyerje a versenyt.

A Magyar Lovas Szövetség hivatalos jegyzéke szerint, az első magyar díjugrató bajnok Schaurek Ottmár (1924).

Erdélyben jelen pillanatban több sportklub színeiben is versenyeznek, többnyire fiatal lovasok. Bemutatásukra egy másik cikk során kerül sor, illetve eredményeikről rendszeresen beszámolunk.

Forrás: www.fei.org, www.lovasszovetseg.hu,  Deluxe Magazin 2006-04-04