A díjlovaglás

A díjlovaglás

dijlovaglasA díjlovaglást (angolul Dressage) tartják a lovassportok művészetének, a lókiképzés legmagasabb kifejezésének.

Ebben a lovas sportban mutatkozik meg leginkább a ló idomítottsága és engedelmességi készsége.

Visszatekintve XIV. Lajos korára elmondhatjuk, hogy már az akkori seregbeli kiképzésében sokat adtak arra, hogy a lovak a legkeskenyebb helyen is engedelmesen mozogjanak, forduljanak, nyugodtak maradjanak, ugyanakkor ne veszítsenek robbanékonyságukból sem.

Ebben az igen magas követelményű egyéni sportágban a ló és lovas tulajdonképpen az egymásközti tökéletes harmóniát és összhangot mutatja be a porondon.

A modern díjlovagló versenyeken, lónak és lovasának egy sor előre meghatározott,  ló a kiképzési fokának megfelelő gyakorlatot kell bemutatnia, amelyeknek végrehajtását egytől tízig növekvő pontokkal értékeli az 5 tagú  bírából álló zsűri.

A gyakorlatokat egy teljesen síma, négyszögű, és 60 x 20 m méretű arénában mutatják be. A pontszámok összesítés után alakul ki a  versenyzők végleges pontszáma és ezáltal a verseny sorrendje.

A díjlovaglás leglátványosabb formája az úgynevezett Zenés Kűr, ahol a zenével összhangban mutatják be csodálatos gyakorlataikat lovaikkal a lovasok.

Forrás: www.fei.org, www.lovasszovetseg.hu