72 lovas a Nemzeti Vágtán, köztük a négy székely

72 lovas a Nemzeti Vágtán, köztük a négy székely

SZV_IM-023

Pénteken kezdődik a hatodik Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök terén. Hetvenkét település lovasa áll rajthoz a szeptember 20-22-én megrendezésre kerülő rendezvényen, amelyen idén először lesz nemzetközi futam is. Székelyföldről négy lovas indult útnak, hogy képviselje települését, remélik, sikerrel. A Nemzeti Vágtát vasárnap az M1 csatorna közvetíti.

Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Kézdivásárhely és Csíkszentkirály lovasai méretkeznek meg a Nemzeti Vágtán. Az indulók már Budapesten edzenek, de lássuk, kit mikor és milyen lóval láthatunk a pályán.

Sepsiszentgyörgy képviseletében Bagoly Szabolcs és Alkony indul, Szabolcs rutinos versenyző, a Nemzeti Vágtán harmadszor vesz részt. Ezúttal nem bízták a véletlenre, a sepsiszentgyörgyi Vadon Egyesület lovával rajtol a 27 éves lovas. Alkony egy 5 éves, angol félvér, pej kanca, Szabolccsal az utolsó futam 6. pályájáról indulnak.

szekelyvagta_fotoHenningJanos-4742A Székely Vágta győztese, Márton Gréta Orszon hátán állna rajthoz, viszont a ló eredetét még mindig nem tudták bebizonyítani, így ez akár az utolsó napokban is változhat. A csíkszeredai induló és lova egyelőre együtt edzenek, a 19 éves lány bele sem akar gondolni, hogy Orszonnal nem indulhat el. Orszon egy 11 éves, angol félvér, pej herélt, Grétával a 9. futam 6. pályájáról startolnak.

A Székely Vágta második helyezettje, a kézdivásárhelyi Bódi Albert egy szerencsétlen baleset miatt kellett lecserélje lovát. Imánt megmarta egy kígyó, ezért más lóval kell elindulnia a versenyen. A 43 éves versenyző pár napja Nyíregyházán edz, ismerkedik új társával. Record-M 5 éves, angol telivér és shagya arab keverék, szürke herélt, Alberttel az első futam 6. pályájáról indulnak.

A Székely Vágta harmadik helyezettje, André Mónika a Bábolna Nemzeti Ménesbirtoktól kapott lovat, mert Herceg nem indulhatott a futamokon. A csíkszentkirályi 18 éves lány egy shagya arab lovat lovagol majd, a 10. futam 4. pályájáról startolnak.

 

A versenyről

Szeptember 21-én, szombaton tizenkét előfutamot rendeznek. Minden futam első és második helyezettje jut tovább a másnapi középfutamokra: négy darab ötfős és egy négyfős középfutamot rendeznek. Ezek győztesei jutnak tovább a vasárnap délutáni döntőre, melynek nyertese átveheti az elsőnek járó ötmillió forintos fődíjat és a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát.

Idén először nemzetközi futamot is rendeznek, hét ország lovasa vesz részt a versenyen: egyelőre Szlovákia, Szerbia, Kuvait, Katar, Málta, Kazahsztán és Oroszország szerepel az indulók között. A korábbi évek hagyományainak megfelelően ebben az évben is lesz kishuszár vágta, kocsitoló verseny, fogatvágta, díjugrató verseny, történelmi lovas gála és akadályvágta is.

Az Andrássy úton ismét Vágta Korzó fogadja a vendégeket, ahol az induló települések, köztük Sepsiszék, és a nemzetközi futam országai mutatkoznak be. A Műcsarnok és az 56-osok tere között pedig az Országkonyha várja a magyar gasztronómia tradicionális étel- és italkülönlegességeivel a látogatókat.

A Nemzeti Vágtát szeptember 22-én, vasárnap román idő szerint 17 óra 20 perctől adja az M1 csatorna.