27 nemzet képviselői a Kurultájon

27 nemzet képviselői a Kurultájon

Június 26-án csütörtökön, Kiskunfélegyházán tartották meg a 2014. évi Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlést bemutató sajtótájékoztatót. Az augusztus 8-10. között megrendezésre kerülő hagyományőrző ünnep színes programjait mutatták be.

A Kurultáj Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye, egy hatalmas színes forgatag, amelyen a hun-türk tudatú népek képviselői ízelítőt adnak saját kultúrájukból, valamint bemutatkoznak a Kárpát-medence hagyományőrző egyesületei, közösségei és alapítványai – mondta el Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke csütörtökön az MTI-nek.

kurultaj031-630x418

A háromnapos eseményen 27 nemzet képviselői – azeri, avar, baskír, bolgár, balkár, burját, csuvas, gagauz, kabard, karacsáj, karakalpak, kazak, kazakisztáni madjar, kirgiz, kumik, mongol, nogaj, üzbég, üzbegisztáni madzsar, tatár, török, tuvai, türkmén, ujgur, yakut, magyar – vesznek részt.

Antropológiai és régészeti kiállítás

Az Ősök Sátra nevezetű antropológiai és régészeti kiállítást – több múzeum együttműködésével – két óriásjurtában rendezik be: az egyik sátorban a magyar és az avar, a másikban a szkíta (szarmata) világot bemutató tárlat látható.

Felépül egy hatalmas jurta-tábor, és hagyományos anyagokból világ legnagyobb jurtája. A több mint 20 méter átmérőjű Atilla-sátorban a hun korszak elevenedik meg.

Az óriás jurtában bemutatott kiállításon a régészet és az antropológia egészíti ki egymást, a bejárattal szemben pedig elkészül egy hatalmas panoráma-festmény “A hunok bejövetele”, valamint itt tekinthető meg a törteli hun áldozati üst másolata. Régészeti leletek alapján erre az alkalomra elkészül egy hunkori páncélzat rekonstrukciója is.

jurtak1-630x368

A Kurultaj rendszeresen kiegészül kulturális tárlatokkal. Idén minden eddiginél sokszínűbb kiállítással készülnek a szervezők. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója bejelentette, a szegedi és a békéscsabai megyei múzeum mellett a kiskunhalasi, a ceglédi, valamint a félegyházi múzeum értékes leleteit is megtekinthetik az érdeklődők. A fősátorban szakrális teret alakítanak ki, ahol hunokhoz köthető műtárgyakat állítanak ki.

Bíró András Zsolt főszervező a kárpát-medencei magyarság összefogásának legnagyobb ünnepeként jellemezte a Kurultajt, amely száztizenegy hagyományőrző csoport közreműködésével huszonhét nép kultúráját mutatja be.

 Európa legnagyobb lovas-hagyományőrző rendezvénye

2010-ben még csak reménykedtünk benne, mára bizonyossággá vált, hogy Európa legnagyobb lovas-hagyományőrző rendezvényének neve szorosan összekapcsolódik Bugac községgel – mondta Szabó László, Bugac polgármestere. Már hónapok óta folynak az előkészületek, a település életében, és a térség számára is fontos dolog, hogy itt találkoznak a hagyományőrzők. Egyre nagyobb delegációkkal érkeznek a vendégek, hogy aztán jó hírünket vigyék szerte a világba. – Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a különleges rendezvényt, kóstoljon bele, érezze meg azt a hangulatot, ami a helyszínen tapasztalható.

hagyományőrzők

A programok között avar és magyar páncélos lovasok felvonulása, korabeli bronzöntési technológiák bemutatása, népzene és néptánc mellett páncélos-gyalogosok párbajversenye, lovas harci bemutatók és ismeretterjesztő előadások is szerepelnek. A Turán Szövetség nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre versenyeket, valamint egyedülálló íjász akadályversenyt hirdet.

Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy az íjász távlövés világrekordját a Kurultájon állította fel Mónus József hajdúnánási íjász 2012-ben. Mint elmondta, az elmúlt években szinte tömegmozgalommá erősödött a magyar őskultúra iránti érdeklődés és ennek egy sajátos formája ez a rendezvény, ahol a hagyományőrzők bemutatkozhatnak és megismerkedhetnek egymással. A nagykövetségek visszajelzései szerint egyedülálló a magyar törzsi gyűlés újraélesztése, amely megjelenik a rokontudatban, de a keleti nyitás politikájában is.

Az első Kurultájt 2007-ben Kazahsztánban tartották meg, aztán 2008-ban a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán, majd 2010-ben és 2012-ben Bugacon rendezték a találkozót.

 

MTI / Félegyházi Közlöny / felegyhazitv.hu / kurultaj.hu