14 nemzet lovasai versenyeztek Prod-on

14 nemzet lovasai versenyeztek Prod-on

14 nemzet 45 versenyzője állt rajthoz az elmúlt hétvégén megszervezett Transylvania Horse Show-n, melynek már hagyományosan, a Lonely Planet által is ajánlott, és Segesvártól mindössze 16 km-re fekvő Prod adott otthont.

Románia legnépszerűbb nemzetközi lovas eseménye három különböző verseny helyszíne. Negyvenöt, 18-28 év közötti versenyző érkezett a világ különböző országaiból, hogy összemérjék lovas tudásukat a Nemzetközi Egyetemi Verseny – Nemzetek Diákkupa (AIEC Student Riders Nation Cup) keretein belül. Számukra a szervezők 48 lovat készítettek fel. Érdekesség, hogy pályára lépés előtt, mindössze öt perc áll rendelkezésére a ló- és lovas párosnak, hogy “összeszokjanak”. A Diákkupa résztvevőinek két próbát kellett teljesíteniük, pénteken a díjlovaglásban, szombaton díjugratásban mérettettek meg a nemzetközi bírók előtt.

A második verseny a hétvége során az egy csillagos CCI 1*(Concours Complet International), mely idén a Balkán Kupára való kvalifikáció is volt egyben. A profi versenyzőknek három próbát kellett teljesíteniük: díjlovaglás (pénteken), cross-country (szombaton) és újra díjlovaglás (vasárnap). A leglátványosabb versenyszám, a cross-country egy 3600 méteres, 28 természetes akadállyal nehezített pályán zajlott. A cross-country versenyről készült képgalériánk a cikk végén megtekinthető.

A harmadik verseny, a kezdő lovak és kezdő lovasok számára kiírt cross-country verseny. Célja – a szervezők állítása szerint-, hogy bátorítsa a román versenyzőket e látványos, de veszélyes szakágban való részvételre.

Érdekesség képpen megjegyezném, hogy a Transylvania Horse Show egy-egy versenyszámát a TVR (Román Állami Televízió) élőben közvetítette.

A szombaton készült képgalériát a következő képre kattintva nézheti meg. Képek: Iordache Melinda