Lovastúra elsősegélycsomag nélkül

Lovastúra elsősegélycsomag nélkül
gyogynovenyek-lovaknak2-erdelyilovas.roEgy lovas társaság 3 napos nomád túrára indult. Lovaik szívósak és egészségesek voltak, így fel sem merült bennük, hogy gyógyszereket vigyenek magukkal a túrára. A második nap délelőttjén az egyik málhás ló hátsó lába beleakadt egy földön fekvő rozsdás drótba, mely vágást okozott a csüdtájékon. Vérzett a seb, komoly fájdalmai voltak a lónak, és a mocsaras terület, illetve a rozsdás drót miatt nagy volt az elfertőződés veszélye. Sem gyógyszer, sem vezetékes víz nem volt a közelben.

Telefonos segítségben azt javasoltam, hogy gyűjtsenek tiszta útifüvet és pásztortáskát. Azt zúzzák apróra, tegyék bele a sebbe, és kössék be egy kendővel. Megtették, és 2 órás kényszerpihenő után a ló meglepően jól bírta a további utat (málha nélkül). A szálláshelyre érve patakvízzel kimosták a sebet és a kendőt, újra ugyanezeket a gyógynövényeket tették rá pakolásként. Éjszaka rengeteget javult a seb, teljesen elállt a vérzés, és kisebb sántaság mellett eljutatták a lovat egy betonúthoz, ahonnan lószállítóval hazaszállították. Az állatorvos megvizsgálta, és úgy találta, mintha a seb már legalább 3-4 napja gyógyulna, szakszerű ellátás mellett. Tetanusz elleni oltás kapott a ló. A seb gyorsan és szépen gyógyult be, a gazdája pedig sebfertőtlenítő és kötszerek nélkül nem indul többet túrázni.

Hozzászólások

hozzászólás

1 Comment to “Lovastúra elsősegélycsomag nélkül”

  1. Kádár Éva // 2013-09-03 at 19:23 //

    A kötszerek helyett az ősi tudást a gyógynövényekről kell útra vinni, hiszen lépten-nyomon kínálják magukat gyógyító füveink.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Erdélyilovas.ro