Kobak vagy nem?

Kobak vagy nem?
kobakSokszor felmerül a kérdés: szükséges-e a kobak, vagy sem? A kobak ellen tiltakozó lovasnak mindig vannak érvei , de általában ezek csak kifogások. Egy helyben álló lóról leeső, 7o kg súlyú lovas 6 m/másodperc sebességgel “csapódik” a földre.

Ez a sebesség természetesen jelentősen megsokszorozódik egy mozgásban levő lóról való leeséskor. Egy ilyen esés során nemcsak a becsapódás, a földre érkezés jelenthet sérülésveszélyt, hanem a környezetünkben levő ágak, kerítés, legrosszabb esetben a ló lába, patája.

A biztonságos lovaglás azt a minimális és szükséges biztonsági felszereléseket jelenti, mellyel az esést nem, de a komolyabb sérüléseket kivédhetjük. Ha elsőre komolyabb felszerelésbe nem is fektetünk, egy kobak beszerzése mindenképp szükséges és ajánlott.

A kobak egy speciálisasn lovaglásra kifejlesztett fejfedő. Egy olyan lovaskellék, amely a lovas felszerelésének nélkülözhetetlen részét képezi és elsődleges célja esés esetén a fej védelme. Ezen túlmenően a legtöbb kobakon szemellenző védi a lovast a zavaró fénytől.

Azon túl, hogy jó állapotú legyen, meg kell felelnie a legújabb érvényes biztonsági szabványoknak is. A biztonsági szabványok meghatározzák az állszíj formáját, a méret és forma szempontjából pedig sokat segíthet egy tapasztalt lovas tanácsa.

A mai kobakok 3 ponton állíthatóak. Sok új modell különféle modern anyagból készül, illetve már kapható víz- és kosztaszító microfaser-bevonattal ellátott kobak is.

Ne feledjük tehát: a kobak megvédi fejünket a komolyabb sérülésektől, ugymint agyrázkódás, koponyatörés stb.!

 

Kedves olvasó,

Esett már le lóról? Ugy-e viselt kobakot?

Ammenyiben ötlete, vagy tanácsa van a biztonságos lovaglással kapcsolatosan, kérem ossza meg a Hozzászólások ablakban!

Hozzászólások

hozzászólás

2 hozzászólás to “Kobak vagy nem?”

  1. Nagyon fotostnak tartanám a harcművészetekben használatos esési formáknak a megtanulását minden szakágban. Nagyon sokszor estem lóról és harcművészeti tapasztalatomnak köszönhetően mindig megúsztam egy felületes karcolással. Volt tanítványaimnak tanítottam ezt tornateremben szivacson, padról állva illetve bakról ülve is. Javaslom minden szabadidős és profi lovasnak.

  2. Albert Andras // 2013-12-08 at 21:24 //

    A Kobak viselete az Ivó-i Izlandi Lovardában kötelező. Az a mottónk, hogy a Kobak csak egyszer kell az életben.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Erdélyilovas.ro