Iskolalovaglás: Művészet vagy szabadidőlovaglás?

Iskolalovaglás: Művészet vagy szabadidőlovaglás?
Az iskolalovast céljai különböztetik meg a sportlovastól. Míg a sportlovas lova teljesítményének fokozását, az eredményességet célozza meg, addig az iskolalovas lova együttműködő készségét (együttműködési szándékát és képességét), valamint hosszú használati élettartamát.

Az iskolalovas nem izomból és izzadságszaggal, hanem a dolgok természetéből fakadó egyszerűséggel, mondhatnám családiassággal keresi lovával a harmóniát. Ezért van az, hogy az iskolalovasnak nem feltétlenül van szüksége különleges adottságú lovakra. Az iskolalovas az “átlagos” lóban is megtalálja a CSODÁT(!), az átlagos lóval is eljut a végletes összeszedettségig, a sportlovasok álmaiban szereplő legmagasabb feladatokig: a sorozatos ugrásváltásig, a vágtaperdülésig, a piaffe-ig, a passage-ig!

Persze ehhez bizonyos (emberi érettséggel párosuló) tulajdonságok feltétlenül szükségesek! Ilyen például a lovas igényessége önmagával, környezetével és lovával szemben. Vagy a nyitottság a ló érzései, gondolatai megismerésére. Vagy a kíváncsiság az elmúlt évezredek lovas tapasztalatainak elsajátítására. Erre pedig mindenki képes! A 30, 40, 50 éves lovasok, de akár az idősebbek is! Az iskolalovaglás nem erősport, az iskolalovaglás észt és ügyességet kíván!

Az iskolalovas a harmóniát kívánja a végletekig fejleszteni! Az iskolalovaglás valójában egyszerre művészet és szabadidőlovaglás.

Éppen ezért lesz az iskolalovaglás a XXI. század lovas stílusa! Az iskolalovaglás a modern kor lovaglási stílusa!

(És mindezekért van az is, hogy az iskolalovaglás egyben klasszikus lovaglás is: mert hát a régiek, az elmúlt évszázadok lovasai sem voltak hülyék!)

Gőblyös István: Zabla és kengyel
Lovakról, lovasokról – lovaknak lovasoknak 


Hozzászólások

hozzászólás

1 Comment to “Iskolalovaglás: Művészet vagy szabadidőlovaglás?”

  1. Hat ez mind igaz, de szerintem az ugrosporthoz, meg minden lovassporhoz is elengedhetetlen az iskola lovaglas. Reiner Klimke, Nemethi Bertalan es Endrody Agoston is az alapos kikepzes hive mielott a lovat ki lehet probalni barmelyik lovassportban. Egyebbkent erdekes a kep, mert zabla nelkul dolgozik a lovas. A szar az orszijjhoz van csatolva. Milyen kantar ez???

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Erdélyilovas.ro