Indul a nevezés a Székely Vágtára, idén nagyobb nyereményekért folyik a harc az Óriáspince-tetőn

Indul a nevezés a Székely Vágtára, idén nagyobb nyereményekért folyik a harc az Óriáspince-tetőn
Ha május, akkor indul a Vágta-szezon Székelyföldön is. A szervezők ezúttal is nyeregbe hívnak minden lovas embert, aki azért szállna harcba, hogy Székelyföldet képviselje a budapesti Nemzeti Vágtán.

Az idei rendezvényt július 9-10. között tartják az Óriáspince-tetőn, jelentős változásokra nem kell számítani, viszont eggyel több futamot láthat a nagyérdemű, és a nyeremények is növekedtek. A jelentkezéseket június 24-ig várják.

Székely Vágta sajtűtájékoztató. Fotó: Vargyasi Levente

Székely Vágta sajtűtájékoztató. Fotó: Vargyasi Levente

Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója tájékoztatott az idei Székely Vágta részleteiről. Bár a benevezési díj 1200 lejre növekedett, megtalálták a módját annak, hogy az összes pályára álló lovasnak megtérítsék az útiköltségét, ezzel is vonzóbbá téve a versenyen való indulást, mondták a szervezők. A lovasok 300, a fogathajtók 400 lej támogatásban részesülnek.

A benevezési díjjal együtt a nyeremények is nőttek, az első díjas 2500, a második legjobb 2000, a harmadik helyezett 1500 lejt vihet haza, továbbá a felajánlott nyereményeket, amelyeket a partnerek biztosítanak. Sztakics Éva azt mondta, évről évre nő a felajánlások száma, idén például nyerget is nyer a legjobb székely lovas.

Fotó: Iordache Melinda

Fotó: Iordache Melinda

Újabb izgalmas futam a láthatáron

Románia két éve vesz részt a Nemzeti Vágta nemzetközi futamán, eddig Dan Manolăchescu képviselte az országot. A Székely Vágta szervezői idén úgy döntöttek, ezt a címet is ki kell érdemelni, így partnerségben a Román Lovas Szövetséggel, meghívásos alapon, 4-6 román lovast hívnak meg, akik egy előválogató keretében méretkeznek meg a budapesti nemzetközi futamon való részvételért ― mondta Sztakics Éva. Demeter János szerint a rendezvénynek nyitania kell a világ felé, az pedig abszolút szakmai biztonságot jelent, ha mindezt a Román Lovas Szövetségen keresztül teszi.

Az ügyvezető igazgató arról is beszámolt, hogy a Székely Vágta újabb két évre hosszabbította meg szerződését a Nemzeti Vágta elővágtájának szervezésére, viszont utasítást kaptak arra vonatkozóan, hogy idén a pályabiztonságot javítani kell.

„A pálya meghatározó a lovak és a lovasok szempontjából, kell neki megfelelő rugalmasság, keménység és dőlésszög. A tavalyi verseny éreztette, hogy szükség van a javításra, mindenekelőtt a belső ívet kell biztonságosabbá tenni” ― hangsúlyozta Demeter.

Jön a Csík Zenekar

Lovasprodukció helyett idén egy közönségkedvenc zenekar lesz a Székely Vágta vendége. A Csík Zenekar szombat este koncertezik az Óriáspince-tetőn, a bevezető napon, azaz pénteken, egy helyi zenekarnak tapsolhat a közönség, de hogy kik ők, azt később jelentik be ― mondta Sztakics Éva.

A további kulturális programokra pályázatot hirdetett az önkormányzat, ahogyan a Vágta-kupa elkészítésére is. A Transilvania Tourist Service jóvoltából idén is lesz tombola, a nyeremény pedig a Nemzeti Vágtán való részvétel.

A Nemzeti Vágta szabályzata szerint idén újításként az első három helyezett és minden elővágta szervező települése indulhat a lovasversenyen.

A Székely Vágta szervezői 2016-ban is a Vadon Egyesület, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa. Az önkormányzat 350.000 lejjel járul hozzá a rendezvényhez, egymillió forintot a Bethlen Gábor Alaptól nyert a rendezvény, további egymillió forintot egy magyar támogató ajánlott fel.

forrás: sajtóközlemény

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Erdélyilovas.ro