A hagyomány a nemzet arca

beszélgetés Pászka Lehel lovasíjásszal

A hagyomány a nemzet arca
Márciusban, nemzeti ünnepünk alkalmával a lovas társadalom képviselői is felvonultak. Az erdelyilovas.ro oldalain már beszámoltunk huszárok felvonulásáról, de barantások által, gyerekek számára szervezett íjászkodásról és lovas napról is.
A magyar nemzet -és a székely nép is- azzal büszkélkedik, hogy lovas nemzet. De vajon hogyan őrizzük hagyományainkat? Kinek mit jelent a hagyományőrzés, mit képvisel a korhű öltözet és a hagyományőrző mennyire tudhatja magáénak az akkori életformát?
Az Erdélyi Lovas szerkesztősége Pászka Lehel lovasíjásszal beszélgetett.

– Lehel, számodra mit jelent a hagyományőrzés?
– Abból, hogy egy nemzetnek milyen hagyományai vannak, meg lehet ismerni a nemzet egészét. Például a japánok harcművészetében benne van a teljes kultúrájuk.
Ugyanígy van a székely nép esetében is. Ha megnézünk egy székely vagy egy magyar lovast, a maga sajátos stílusával fog kitűnni minden más lovas stílus közül.
Ha mi arculatot akarunk kialakítani a nemzetünknek, akkor szerintem elő kell vennünk a lovas tudásunkat, mert azzal büszkélkedünk, hogy a magyar nép, a székely nép az lovas nemzet. A székelyek nagyszerű lovasíjászok voltak és a csatákban ők tették le utolsóként a fegyvert. A lovas tudásuk kiemelkedő, íjásztechnikájuk nélkülözhetetlen volt a magyar seregek számára.

– Mire van szükség szerinted ahhoz, hogy ezt a tudást, a hagyományt megőrizzük?
A lovasnak kell legyen egy tartása. De amint az ember elkezd lovagolni, ez kialakul. A lovasíjászok nem kötött, de kiemelkedő lovasok voltak. És a lovas technikát a lóval való együttműködés alakítja ki.
Nekünk azt kell megtanulnunk, hogy mik azok a jellegzetes lovas technikák, azok a viselkedésformák, amik a székely lovas jellegét, egyediségét megadhatják. Hogyha bárki ránéz egy lovasra, megmondhassa, hogy ez egy székely lovas. Minden csak tőlünk függ…
Viszont ahhoz, hogy valaki hagyományőrzőnek mondhassa magát, a tudás teljes birtokában kell lennie. Ha felveszek egy székelynadrágot és egy csizmát, még nem leszek néptáncos, nem tudom hűen ápolni a nép hagyományát.
Lépésről lépésre kell haladni. Olyan, mint amikor elkezdünk harci technikát tanulni. Először csak a technika útját tanuljuk meg. Ezt kezdjük el csiszolni, de valójában azzal, hogy gyakoroljuk, beépítjük a tudatalattinkba. Egy ütközet során nincs idő gondolkodásra, egyetlen mozdulattal kell tudnunk hárítani.
A lovasíjászat is lépésről lépésre épül fel, és hogy mennyire vagyunk képesek ezt beépítenünk a tudatalattinkba, ez rajtunk áll.

erdelyilovas.ro-Paszka-Lehel

– Hogyan gyakorolható a lovasíjászat?
– Mivel harcászatról beszélünk, fontos, hogy ne egyoldalúan építsük. A lovasíjászat olyan mint egy test. Csak íjazni nem elég, mert a lovas tudásunk elmarad. Ha csak lovagolunk, íjásztudásunk nem fejlődik. Bármennyire tudok én lőni, bármennyire tudok én lovagolni, esni, újabb problémát jelent, ha a lovam nem képzett, nem tudunk együttműködni. Mindenre és mindenkire veszélyes vagyok. Ha nem tudok a lóval együttműködni, célt sem fogok találni, mert ő az én kapcsolatom a földdel.

– A lóval való bánásmódot már gyerekkorban el kellene kezdeni…
– Igen, a gyerekek erre sokkal fogékonyabbak. Csak a mai társadalom megpróbál mindent, hogy ezt kinevelje. A világ pörgésével együtt jár, hogy minden gyorsan megoldható. Ha nem így, akkor úgy. Csak a ló ezt nem ismeri, neki van ideje. És az sem mindegy, hogy egy gyerek hogyan ismeri meg a lovat.

– Mire gondolsz?
– A kapcsolatra. Arra, hogy hogyan ismerkedik a gyerek az első órában. Arra, hogy a ló megáll, a gyerek közel megy, körbesimogatja és kialakít egy kapcsolatot. Nem az a kapcsolat, hogy felül a hátára és rángatja a szárat. Megnézni, hogy minden érintésre hogyan reagál a ló. De a lovat nem szabad eltompítani! A ló saját énjét kell megismerni, nem egy másik ember hülyeségét.

A legfontosabb, hogy kialakuljon a bizalom.

 

Hozzászólások

hozzászólás

1 Comment to “A hagyomány a nemzet arca”

  1. I must say it was hard to find your site in google. You write awesome posts but you should rank your blog higher in search engines.
    If you don’t know how to do it search on youtube: how
    to rank a website Marcel’s way

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Erdélyilovas.ro